Що таке сексизм і як боротися з його проявами

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психолог Наталя Підлісна розповіла, як побороти сексизм.

Поділитися:

Нещодавно на вулицях Києва з’явилися сексистські плакати. На болбордах були наступні провокативні слогани: «Жінка керівник – завжди стерво», «Кар’єристка – мати зозуля» та «Навіщо платити ЗП за ПМС».

Образливі плакати викликали шквал критики та обурення користувачів соцмережі. Виявилося, що таким способом до проблеми сексизму в Україні вирішила привернути увагу ініціатор проекту SHE Congress Ірина Рубіс.

Поради психолога: Як боротися з агресієюРівні права для чоловіків і жінок, рівні умови для реалізації прав людини, а також отримання рівної винагороди за працю – це називають гендерною рівністю. Однак, як показує практика, ці ідеї поки залишаються задекларованими лише на папері. 

Для ліквідації всіх форм дискримінації жінок і дівчаток Організація Об’єднаних Націй в Україні влючила до переліку цілей на наступні 15 років завдання забезпечити гендерну рівність. До речі, телеведуча Ольга Фреймут нещодавно долучилася до кампанії ООН.

Чи дійсно в нашій країні стать є приводом для приниження та як побороти сексизм, розповіла у студії Сніданок з 1+1 психолог Наталя Підлісна.

Експерт пояснила, сексизм заснований на статевій чи гендерній неповазі до жінки. Сексисти вважають жінок емоційно нестабільними, залежними від чоловіками та представницями «слабкої статі».

Однак буває також чоловічий сексизм, коли над чоловіками знущаються за те, що вони обирають нібито жіночу професію.

ЯК БОРОТИСЯ З СЕКСИЗМОМ

1. Забути про сексистські слова, вирази

У боротьбі з сексизмом експерт радить звернути увагу на свої думки, вислови і не допускати їх вживання.

2. Робити зауваження

Якщо ви чуєте образливі висловлювання, які вам здаються проявом сексизму, обов’язково робіть зауваження.

3. Демонструвати антисексизм

Для цього можна носити одяг з антисексистськими лозунгами чи ж просто у розмові висловлювати думку, що всі люди різні і рівні.

4. Бути активним

Психолог радить відвідувати антидискримінаційні заходи мітинги, конференції.

5. Сприймати себе та інших

Чоловіками варто спокійно ставитися до м’яких і гнучких особливостей характеру, які раніше приписувалися лише жінкам. Жінкам варто пишатися своєю силою і мужністю.

Читайте також поради психолога, як розпізнати небезпеку та позбавитися від агресії.

Новини по темі