Чи дійсно татуювання можуть викликати рак: дослідження шведських вчених

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чим небезпечні татуювання: відповідь шведських вчених
Freepik

Татуювання можуть впливати на розвиток лімформи: роз'яснення вчених у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Татуювання на тілі може підвищити ризик розвитку раку лімфатичної системи на 21%. Саме до таких висновків дійшли шведські вчені з університету Лунда. Більш детально про наукове відкриття розповіли у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Дослідники проаналізували дані 3 000 осіб віком від 20 до 60 років з раком крові та виявили, що майже 1400 з них мають татуювання. Спочатку вчені вважали, що розмір татуювання впливає на ймовірність розвитку лімфоми, але виявилося, що розмір не мав значення.

Будь-яке татуювання викликає в організмі запалення, яке зі свого боку може спровокувати лімфому — один із типів раку крові, який вражає імунну систему, зокрема білі кров'яні тільця, які називаються лімфоцитами. Запалення виникає, коли значна частина фарби, яку вводять в шкіру, осідає в лімфатичних вузлах, тому що організм сприймає фарбу як щось чужорідне.

Щоб підтримувати здоров'я в нормі, спеціалісти радять не нехтувати профілактичними оглядами у лікаря.

Чим корисне Омега-3, та чому веганська дієта для собак — міф? Дізнавайтеся новини зі світу науки у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна":

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі