Розвантажувальні дні: користь для організму та важливі поради від Валентини Хамайко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Відпочинок від калорій: розвантажувальні дні від Валентини Хамайко
inst: valentinakhamaiko

Валентина Хамайко поділилась секретами здоров'я та гарного самопочуття у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Перевантаження важко дається як для автомобіля, так і для людей. Але якщо автомобіль легко розвантажити, то людський організм – навпаки. Ведуча Валентина Хамайко взяла собі за звичку раз на тиждень робити розвантажувальні дні. Про те, як це працює і в чому основний секрет, вона розповіла у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Плюси і мінуси розвантаження

Практика розвантажувальних днів подобається далеко не усім. Медики, фітнес-тренери, дієтологи бачать як плюси, так і мінуси цієї системи. Наприклад, головний біль, який з'являється під час розвантажувальних днів – це мінус. А плюс - це зниження ваги. Серед недоліків можна вважати і слабкість, яка з'являється у розвантажувальні дні. А позитивом можна вважати виведення зайвої вологи і позбавлення від набряків.

Кому підходить розвантаження?

Розвантажувальні дні не варто влаштовувати в складні періоди життя, а також при поганому самопочутті. Вони не підходять людям з хронічними захворюваннями, особливо нирок, жовчного міхура та печінки. Не рекомендується проводити розвантажувальні дні людям, які мають серцеву недостатність, хвороби щитоподібної залози, а також цукровий діабет. Серед протипоказань – вагітність, грудне вигодовування та недостатня маса тіла.

Що таке розвантажувальні дні?

Існує декілька варіантів розвантажувальних днів, але основний принцип – це суттєво знизити калорійність раціону. У розвантажувальні дні потрібно повністю відмовитись від алкоголю, солодкого, трансжирів та фастфуду. А от порція має бути зменшена як мінімум утричі. Валентина надає перевагу легким білкам і великій кількості овочів. Так організм отримує протягом дня все необхідне, але при цьому шлунок не розтягується.

Як правило, розвантажувальний день влаштовують один раз на тиждень. Можна і два дні, але обов'язково порадьтеся зі своїм лікарем. Крім того, існують спеціальні монодієти, коли цілий день людина їсть лише одні огірки, гречку або сир. Це досить важке обмеження раціону, і його можна дотримуватись лише за відсутності протипоказань. Часто під час розвантажувальних днів люди відчувають головний біль. За словами лікаря, це відбувається через велику кількість токсинів в організмі. 

На що звернути увагу?

Особливу увагу під час розвантажувальних днів варто звернути і на печінку, адже вона відіграє роль своєрідного фільтра в організмі людини. Щоб її підтримати, варто доповнити дієту спеціальними препаратами на основі амінокислот аргініну та бетаїну. 

Гарна практика – мати денний сон у розвантажувальні дні. Це допомагає відволіктись, відпочити, а також вивести токсини. Під час сну обмінні процеси пришвидшуються. Денний сон або дрімання працює як антидепресант, покращує настрій, а також надає заряд енергії як після повноцінного нічного сну. Втім, важливо, щоб такий відпочинок не був дуже тривалим. Спати вдень потрібно не більше однієї години.

А ще не забувайте пити воду. Вона робить набагато більше, аніж просто допомагає втамувати спрагу. Вода впливає на терморегуляцію нашого організму, покращує травлення та всмоктування поживних речовин, а ще виводить токсини з нашого організму, чим забезпечує позитивний ефект від розвантажувального дня. Пити потрібно 2-2,5 літри на день. І не лише води – балуйте себе узварами, трав'яними чаями. Вони не заборонені під час детоксикації, головне, щоб були без цукру.

У розвантажувальних днях немає нічого складного. Головне – дотримуватися правил і не впадати у крайнощі. Тому турбуйтеся про себе і будьте здоровими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі