У Києві заборонили продавати цигарки в кіосках: подробиці нового закону у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Цигарки зникнуть з полиць кіосків: що відомо про нове рішення КМДА

У Києві суттєво зменшать кількість МАФів та заборонять продавати сигарети у кіосках — рішення КМДА

Поділитися:

Зараз у Києві налічується близько 10 000 тимчасових споруд або так званих МАФів. Відповідно до нового рішення, протягом двох років, до 2026 року, їх кількість має скоротитися в чотири рази, до 2500. Щодо цигарок, то спочатку в проєкті не було заборони продавати їх в МАФах. Таку правку вніс народний депутат Олександр Міщенко. Він зазначив, що в кіосках цигарки продаватися не повинні. Міська влада планує реалізувати це рішення протягом двох років. Про це розповіли у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Також у КМДА проголосували за рішення запровадити електронні торги на право торгівлі у МАФах через систему Prozorro. 80% коштів від оренди земельної ділянки надходитимуть до міського бюджету, а 20% йтимуть на фінансування комунального підприємства "Київпрозоро".

Крім того, було заборонено розміщувати кіоски біля зупинок громадського транспорту, фасадів метро, пішохідних доріжок, а також адміністративних будівель. 

Як зростуть ціни на цигарки в Україні

В Україні перерахують вартість пачки цигарок. Депутати вже в першому читанні ухвалили відповідний законопроєкт. Після першого етапу підвищення акцизів, яке має статися вже цього року, вартість пачки цигарок середньої категорії з 87 грн 14 коп. зросте до майже 93 грн. Держстат також підрахував, скільки коштуватиме пачка цигарок у найближчі роки:

  • 2025 рік — близько 130 грн
  • 2026 рік — 140 грн
  • 2027 рік —  155 грн
  • 2028 рік — понад 170 грн

Чому стрімко підвищують ціни на сигарети

Як пояснив економіст Андрій Новак, підвищення акцизів на цигарки має дві причини:

"Перша — Україна продовжує виконувати умови асоціації Україна-ЄС. Одна з них – це поступове підвищення цін на так звані шкідливі товари, щоб зробити їх менш доступними і щоб споживачі менше їх споживали. Україна вже з моменту підписання асоціації з ЄС фактично щороку підвищує акцизи на цигарки і на алкоголь. Друга причина, чому йде досить суттєве підвищення, — це війна і її наслідки, що потребують додаткових бюджетних надходжень після непередбачуваних в бюджеті нових витрат на ліквідацію наслідків атаки на нашу енергетику. Тому і підвищують податки, і тому ж і підвищують тарифи".

Дізнавайтеся більше цікавих новин у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі