В Україні посилюють боротьбу з плагіатом: як будуть карати за використання ChatGPT

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
ChatGPT в Україні: що передбачає новий законопроєкт про академічну доброчесність
Freepik

Закон про академічну доброчесність: чи каратимуть студентів за використання штучного інтелекту

Поділитися:

Шкільне списування контрольних робіт та творів завжди викликало у вчителів занепокоєння, і зазвичай таких учнів чекає незадовільна оцінка. Але що робити з науковцями, які здобули свої ступені, запозичивши шматки своїх робіт у колег або, що ще гірше, замовивши написання дисертації у штучного інтелекту? Ця проблема набула такої гостроти, що український парламент вирішив запровадити відповідальність за академічну недоброчесність. Детальніше про можливості ШІ і нові освітні зміни розповіли у ТСН, що виходить щоденно о 19:30 в Youtube ТСН, а також у марафоні новин.

Законодавчі новації

Новий законопроєкт передбачає, що особа не може вважатися автором академічного твору або його частини, якщо він сформований комп'ютерною програмою в автоматичному режимі. Використання штучного інтелекту не заборонено, але внормовано, щоб уникнути плагіату. Якщо ви використовували штучний інтелект при написанні роботи, потрібно зробити посилання про те, яку програму ви використали і яку інформацію згенерували. Якщо цього не зробити, використання штучного інтелекту розглядатиметься як порушення академічної доброчесності.

Законопроєкт передбачає відповідальність за написання наукових робіт за допомогою штучного інтелекту і плагіат у науковій діяльності. Максимальні санкції – позбавлення вченого звання або відрахування з вищого навчального закладу

Що таке ChatGPT?

ChatGPT – це текстова модель, що працює на основі величезного масиву інформації, яким оперує. Особливість роботи ChatGPT – надання відповідей на запитання. Якщо запитати у самого чату, що він вміє, нейромережа складе перелік з десяти пунктів, серед яких: відповіді на різні питання, допомога в навчанні, письмові та творчі завдання, технічна підтримка, аналіз даних, переклад з різних мов та багато іншого. Ця нейромережа знає багато мов, пише реферати та курсові за декілька хвилин, розуміється на математиці, хімії та навіть програмує.

Виклики для освіти

Особливо корисним ChatGPT став для учнів та студентів, які одразу спіймали хвилю хайпу і почали використовувати штучний інтелект для виконання домашніх завдань, курсових робіт і навіть більше. Проте, важливо навчитися правильно працювати з цими технологіями. Правильне та гарне застосування чату GPT та інших алгоритмів може допомогти і викладачам, і студентам розвиватися, якщо вони використовують їх для обробки інформації та розвантаження від технічних задач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі