У «Сніданку з 1+1» алерголог пояснила, як відрізнити алергію від застуди і чи буває при алергії температура

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як відрізнити алергію від застуди

У Всесвітній день боротьби з алергією у прямому ефірі «Сніданку з 1+1» лікар-алерголог Тетяна Бондаренко розповіла, як виявити причину алергії та чому цей розлад так швидко поширюється.

Поділитися:

За даними Всесвітньої організації здоров’я, кожний третій житель планети страждає на алергію. Як розповіла Тетяна Бондаренко, алергія це реакція імунної системи на речі, які нас оточують.

«Імунна система починає синтезувати антитіла на речі, які навколо нас. Це можуть бути харчові продукти, хутро тварин, пил та інше. Але через певні причини, наприклад спадковість, екологічні фактори або шкідливі звички з’являються алергічні симптоми та реакції», - зазначила алерголог.

Алергеном можуть стати навіть корисні продукти, такі як мед. На це впливають і навколишні фактори, такі як вода та їжа. За словами лікаря, у великих містах люди часто споживають фаст-фуд, а також генно модифіковані продукти. Це викликає імунну відповідь у вигляді алергічних симптомів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

По ТОПу алергічних продуктів входять молоко, яйця, морепродукти та риба, соя, арахіс та різноманітні горіхи, Саме вони містять багато гістаміну, чим і викликають таку реакцію організму. А ось найпопулярнішими алергенами серед рослин є береза, тимофіївка, полин, амброзія та ліщина. Наприклад, алергію на березу у період теплої зими можна вже відчути у лютому.

Як пояснює лікар, алергію часто плутають із застудою. Проте є симптоми, які кардинально відрізняються між цими реакціями.

«Якщо пацієнт помічає, що умовні симптоми застуди, такі як закладеність носа, сльозотеча , кашель зустрічаються у нього в певний сезон – потрібно задуматися, чи це не алергія. Окрім того, якщо подібні симптоми виникають при контакті з твариною, хутром або іншим подразником це теж може бути алергічна реакція. Ніколи при алергії не буває високої температури та збільшення лімфатичних вузлів,» - акцентувала спеціаліст.

Тетяна Бондаренко розповіла, що життя у великому місті впливає на розвиток алергічних реакцій у дітей. Діти у маленьких містах страждають на алергію менше, оскільки там немає масової урбанізації та забруднення повітря. Проте, якщо вже алергія у людини з’явилась, то виїзд за місто їй не допоможе, оскільки там багато рослинних алергенів.

Спеціаліст підтвердила: вилікувати алергію повністю можливо, якщо правильно діагностувати головний алерген. За її словами, основний алерген може викликати багато перехресної реакції.

«Пацієнт приходить до лікаря і скаржиться, що після вживання яблука у неї набряк губ. А виявляється, що таку реакцію викликає пилок берези. І людина не розуміє і не знає, що вона чутлива до пилку берези», - розповіла лікар.

Коли правильно робити алергопроби? У період цвітіння це заборонено, оскільки шкірна проба може посилити протікання алергічного процесу. Такий вид аналізу називається прик-тестом і його можна робити виключно після цвітіння. Своєю чергою лабораторні тести на алергію можна робити впродовж усього року. 

Новини по темі