Їмо нітрати чи вітаміни: у чому небезпека ранніх овочів і чи варто включати їх у свій раціон

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Поділитися:

Після зимових місяців хочеться додати до раціону щось свіже та насичене вітамінами. Однак ранні овочі, що з’являються на прилавках супермаркетів і ринків, викликають багато питань. Чи справді вони принесуть користь та чи безпечно їх зараз вживати?

Один із найбільших страхів, пов’язаних із ранніми овочами, – високий вміст нітратів. Щоб виростити врожай поза сезоном, використовують спеціальні методи прискореного дозрівання, зокрема надмірне внесення азотних добрив. Це дозволяє отримати яскраві та привабливі на вигляд овочі, однак саме в них може ховатися небезпека.

Нещодавно в соціальних мережах набуло популярності відео, в якому блогерка тестувала редиску з супермаркету на вміст нітратів. Вартість цього весняного овочу складає приблизно 100 гривень за кілограм, а результати експерименту виявилися доволі тривожними.

За допомогою нітратометра жінка виміряла рівень шкідливих речовин у редисці. При нормі 1500 одиниць прилад показав аж 4500. Такий результат викликав хвилю обговорень у мережі.

Чим небезпечні нітрати?

Чи дійсно цей овоч може бути небезпечним для здоров’я? Щоб розібратися у ситуації, ведучі Сніданку з 1+1 звернулися за коментарем до хімікині Поліни Кухан.

«На жаль, більшість ранніх овочів і зелені справді містять підвищений рівень нітратів. Однак це залежить від багатьох факторів: сорту рослин, умов вирощування, способу зберігання та, звісно, від кількості азотних добрив» - .вказує експертка.

Чи може вживання таких овочів завдати шкоди організму? За словами хімікині - так, це може проявитися у вигляді звичайного харчового отруєння: нудоти, слабкості, розладу шлунку. Але найбільша небезпека полягає в іншому.

«Нітрати в організмі можуть перетворюватися на нітрити. Вони впливають на гемоглобін крові, який відповідає за транспортування кисню. Внаслідок цього може розвинутися гіпоксія (кисневе голодування)» – пояснює Поліна Кухан.

Як зменшити кількість нітратів?

Частково знизити рівень нітратів у продуктах можливо. Один із популярних способів – вимочування овочів у воді. Але чи дійсно це ефективно?

«Замочування допомагає, але не повністю. Більш ефективно знімати шкірку, адже саме в ній накопичується найбільше нітратів. Ще один хороший метод – термічна обробка. Варіння може вивести до 80% шкідливих речовин» - зазначає експертка. 

Деякі люди вважають за краще взагалі не купувати ранні овочі, а чекати, поки дозріють сезонні продукти. Кожен вирішує сам, чи варто ризикувати. Якщо ж ви все-таки купуєте ранню зелень та овочі, намагайтеся вибирати їх у перевірених місцях, а також використовуйте методи зниження вмісту нітратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруює нашу їжу: медики розповіли про небезпеку тефлонового посуду і симптоми «тефлонової лихоманки»

Новини по темі
Всі новини