У "Сніданку з 1+1" Руслан Сенічкін дізнався в експертки, що дешевше: консервувати власноруч чи купляти готові закрутки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що дешевше купити готову закрутку чи зробити самому
Freepik

Про звичку українців робити великі харчові запаси та про ціни на закрутки розказали у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Сезон консервації продовжується, а українські ринки переповнені сезонними фруктами та овочами. Що ж дешевше — готувати закрутки самим чи купити готові? Та чим спричинена звичка українців робити великі запаси їжі? Про це все розповіли у “Сніданку з 1+1”, що виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аномальна спека: коли українцям очікувати прохолоди

Спеціальна кореспондентка “Сніданку з 1+1” Людмила Руденко провела експеримент. Журналістка вирішила порівняти ціни на готові консервації та собівартість зроблених власноруч. Результат вражає: на 200 грн ви зможете закрити десь 4 банки маринованих огірків, тоді як у магазинні на цю суму ви придбаєте лише одну.

Зараз дуже сприятливий час для консервацій: багато популярних продуктів є сезонними та мають невисокий цінник. Надалі варто очікувати підвищення цін на огірки у зв’язку з кінцем сезону. А от помідори, баклажани та перець є більш осінніми овочами, тому вони здешевшають.

Чому українці масово роблять консервації

Так історично склалося, що українська запасливість рятувала життя протягом століть. Перш за все, ми кліматично маємо довгу холодну зиму, яка вимагає спеціальну підготовку до неї. Окрім консервацій, найчастіше запасаються борошном, цукром, олією, крупами, водою та сіллю. По-друге, більше ніж 150 років не можемо назвати ні одного покоління, у якого б не було проблем з харчовими продуктами. Три хвилі Голодомору, дефіцит 80-х, нестабільність 90-х, нинішнє життя на окупованих територіях — усе це сталося лише за останню сотню років і залишило великий відбиток на українському менталітеті.

“У нас не було періодів, коли ми могли б розслабитися. Це частина нашої історії, яка сформувала ось саме таку харчову поведінку”, — пояснює дослідниця гастрономічної культури і історії української кухні Олена Брайченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мариновані помідори: покроковий рецепт приготування

Експертка зазначає, що така звичка не є чимось суто поганим. Бути запасливим — корисна якість у побуті будь-якої людини. Головне — бути розсудливими та не робити забагато приготувань. Також їжа може стати емоційною ланкою між вами та іншою людиною. Розмови про їжу чи спільні обіди допоможуть знайти контакт з кимось новим та сформувати дружні стосунки.

Ранок зі “Сніданком з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі