У «Сніданку з 1+1» розповіли, чи можуть російські військові прослуховувати телефоні розмови українців та як можна задонатити власний дрон на потреби ЗСУ

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи можуть російські військові прослуховувати телефоні розмови українців та як можна задонатити власний дрон на потреби ЗСУ (розмова у Сніданку з 1+1)

Голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь та координаторка проєкту UNITED24 Ярослава Гресь в ефірі Сніданку з 1+1 .

Поділитися:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалів ТЕТ та 2+2 та у прямому ефірі на YouTube у будні з 7:00 до 10:00 та у вихідні – з 8:00 до 10:00 продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей. 

За ініціативою Збройних сил України, Міністерства цифрової трансформації, за участі Держспецзв’язку та платформи UNITED24 було засновано проєкт «Армія дронів». Це програма, яка включає у себе не тільки закупівлю 200 військових дронів, але і можливість українців «донатити» власними цивільними дронами. Про це в ефірі «Сніданку з 1+1» розповів голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

«Армія дронів» це проєкт, започаткований для збереження життя наших військових. Всі ми розуміємо, що найцінніше, що у нас є – це наші герої. На сьогодні всі армії світу, не беручи до уваги рашистів, воюють саме за допомогою дронів. Це розвідка, визначення позицій, місцеперебування ворогів. Нам потрібні дрони, які мають певні характеристики. У кожного є своя задача і вони будуть їх виконувати. Якщо це навіть цивільні дрони, якими ми вчора літали для розваги і знімали відео – вони також підходять і можуть виконувати завдання на невеликі відстані», наголосив Щиголь.

Ярослава Гресь

Також до ефіру «Сніданку з 1+1» долучилась координаторка проєкту UNITED24 Ярослава Гресь, яка розповіла, як звичайні українці можуть «донатити» свої дрони. За її словами, це можна робити як і знаходячись в Євросоюзі та інших країнах, так і в Україні.

«Є два варіанти, як можна долучитися. Перший це пожертва коштів через платформу UNITED24, це можна зробити в різних валютах та через різні способи оплати. Другий – це «задонатити» свій дрон для ЗСУ. Можна відправити дрон у хаб до США або Польщі, якщо ви знаходитесь в іншій країні. А в Україні ви можете принести свій дрон у будь-яке відділення «Нової пошти», сказати секретний пароль «Це дрон для армії дронів», оператор сам оформить замовлення і відправить його команді «Армії дронів», зазначила Ярослава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15-річний герой: підліток Андрій допоміг знищити колону ворожої техніки, вправно використовуючи свій дрон

Аби «донат» був максимально корисним для армії, українців просять ознайомитись з характеристиками дронів, які необхідні нашим військовим.

За два місяці існування платформу UNITED24, створена за ініціативи президента Володимира Зеленського, Міністерству охорони здоров’я вдалось зробити дуже багато закупок, серед яких і  10 CR – це cпеціальні хірургічні системи, яка дозволяє оперувати поранених від уламків. За словами Гресь, вони коштують близько 1 млн доларів.

Окрім того, у «Сніданку з 1+1» були підняті і питання безпеки зв’язку. Щодо прослуховування телефонів та стеженням в месенджерах російськими військовими, Щиголь відповів:

«Якщо ми говоримо, чи прослуховують нас російські військові так, як прослуховуємо їх ми – то точно ні, бо вони не мають доступу до мереж наших операторів. Це все передається в зашифрованому вигляді. Прослуховувати телефонні розмови можна тільки легально і тільки спецслужбами при виконанні своїх завдань».

Щодо користування месенджерів, голова Держспецзв’язку рекомендує користуватись месенджерами з відкритим кодом, де професіонали можуть протестувати та перевірити, куди направляються ваші дані. Щиголь порадив такі меседжери, як Signal та Briar.

Зі свого боку, він також попросив українців утримуватись розмов телефоном про місця розташування Збройних сил та виконання їхніх завдань, а у тих, чиї діти та знайомі служать у ЗСУ – не розпитувати про їх місцезнаходження. І додає:

«Не обов’язково вас можуть прослуховувати, а десь поряд може знаходитись людина, яка, на жаль, може бути агентом російських спецслужб».

Жителям тимчасово окупованих територій Щиголь радить ніяк не розповсюджувати інформацію, яка може бути корисною ворогу, навіть через інтернет.

Щодо цивільних питань, а саме відновлення мережі інтернет у потягах, голова Держспецзв’язку зазначив, що завдяки компанії Starlink до кінця цього року мережа покриє маршрути основних міст: Київ-Львів, Київ-Харків, Київ-Одеса та Київ-Дніпро. Питання щодо вартості квитків також буде опрацьовано, оскільки, за словами Щиголя, наразі користування Starlink в Україні є безкоштовним, проте після перемоги за ці послуги треба буде платити.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі