У «Сніданку з 1+1» спеціаліст розповів, чи слід чекати долар по 60 грн та які професії будуть актуальними після перемоги

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
У «Сніданку з 1+1» спеціаліст розповів, чи слід чекати долар по 60 грн та які професії будуть актуальними після перемоги
Pexels/Olia Danilevich

За порадою ексміністра, орієнтуватись на стабілізацію курсу слід в середині серпня, адже у цей місяць економічні процеси відбуваються трохи повільніше через відпустки.

Поділитися:

Днями НБУ підвищив офіційний курс долара на 25%, наблизивши його до ринкового. Зі свого боку ринковий курс також почав зростати. До студії «Сніданку з 1+1» завітав ексміністр економіки Тимофій Милованов, який розповів, чого очікувати надалі від курса долара та які фактори на нього впливають.

«Національний банк не може тримати курс, який відрізняється від ринкового. І це нормально. Тут не треба звинувачувати чи хвалити Нацбанк, бо це свого часу намагався робити і Банк Канади, Англії, Федеральна резервна система і це не працює, є ринкові сили. Зараз у нас великий бюджетний дефіцит через війну. Ми витрачаємо багато грошей на армію, на підтримку людей. Це додаткові витрати, яких не було раніше. І цю різницю треба перекривати чимось», — наголосив спеціаліст.

Милованов економіст Сніданок з 1+1

За словами Тимофія Милованова, його трохи лякає те, що підвищення курсу Нацбанку викликало ріст ринкового курсу долара. Особисто спеціаліст цього не очікував, проте говорить: імовірніше за все, це викликано панікою, оскільки за 1-2 дні на ринку не відбулось кардинальних змін.

«Ми зараз бачимо, що реакція  на оголошення Нацбанку вища, ніж на війну. Це означає, що довіра до економіки починає падати. Люди бачать, що війна триває довго, починають втрачати роботу, ціни зростають. Якщо спочатку люди були сфокусовані на війні, мали якийсь особистий запас, компанії також його мали та використовували, то зараз ввсе починає закінчуватись. За 3-6 місяців зазвичай економіка трансформується. І сьогодні вона вже живе в умовах війни», — підкреслив Милованов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ"90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Як наголошує спеціаліст, надання зброї та перемоги наших сил на фронті також стали частиною макроекономічної політики. Заспокоїти людей можуть надходження допомоги від українських партнерів, відправка зерна із Одеси, а ось атаки на ці кораблі будуть, навпаки, створювати негативний тиск на курс. Щодо того, чи підскочить долар до позначки у 60 грн – у цим Милованов не згодний, адже готівковий курс змінюється потроху.

За порадою ексміністра, орієнтуватись на стабілізацію курсу слід в середині серпня, адже у цей місяць економічні процеси відбуваються трохи повільніше через відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКурс долара восени або чому хвіст виляє собакою: валютний прогноз та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»

Щодо ситуації на ринку праці зараз, то спеціаліст коментує: для тих, хто втратив роботу, її складніше знайти, ніж за мирний час. Особисто він порадив працівникам робити усе залежне від себе, аби не втратити роботу. Окрім того, він виокремив певний спектр професій, які будуть актуальними у сьогоднішніх реаліях: воєнному та післявоєнному часі.

курс долара економіст 1+1

«Найбільший попит на професії, що пов’язані з війною та її наслідками…Економісти говорять про декілька типів професій, один називається last mile – остання миля. Це, наприклад, спеціалісти, яка працюють з психологічними травмами. Адже людську розмову нічим не замінити. Або ті, що працюють з фізичними травмами чи з дітьми. Також кінологи та спеціалісти, які перевіряють зруйновані об’єкти. Другий тип – рух до високих технологій. Буде багато ветеранського бізнесу, якому багато людей навчились в армії. Це сильний бізнес в усьому світі, тому буде комерціалізація військовий знань. Проте деякі професії вмиратимуть На полях буде багато мін і як раніше людині буде дуже небезпечно працювати. Тому заходитимуть на ринок автоматизовані технології. Не одразу, але з’явиться техніка, у якій людина буде тільки оператором», — детально розповів Милованов.  

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України. Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі