У «Сніданку з 1+1» ексміністр розвитку економіки Милованов розповів, коли очікувати стабілізації курсу долара

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
У «Сніданку з 1+1» ексміністр розвитку економіки Милованов розповів, коли очікувати стабілізації курсу долара

Милованов назвав дві речі, які дозволять Національному банку України підтримувати курс долара.

Поділитися:

В українських обмінниках різко піднявся курс долара, у деяких точках він сягнув позначки 38,40 грн. Різниця між офіційним курсом тільки зростає. Що буде далі – у «Сніданку з 1+ розповів ексміністр розвитку економіки Тимофій Милованов. За його словами, до цього призвела невизначеність у суспільстві щодо подальших очікувань.

«На мою думку, це паніка, викликана очікуванням та невизначеністю того, що може статися. Не думаю, що зріст, умовно, до 38 чи 40 гривень відповідає ринку. Це тільки готівковий долар, його можна купувати для обмеженої кількості економічних дій. Безготівковий долар зовсім по-іншому продається навіть самими банками, по меншим цінам. Тобто, наразі ми маємо три долари: курс національного банку, долар безготівковий та готівковий і саме останній знаходиться під очікуванням та тиском людей. Вони зараз панікують і тому долар злетів», — прокоментував Милованов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк в Україні зросли ціни на продукти харчування: які продукти подорожчали, які залишилися зі старою ціною, а які — навпаки подешевшали? (статистика Держстату)

Окрім того, ексміністр наголосив, що економічний прогноз зробити складно. Нервовість людей пов’язана з ситуацією, яка відбувається з бензином, робочими місцями та зарплатами. Саме так проявляється реакція людей на певні складнощі.  Але він привів до прикладу 2014 та 2016 роки, коли курс долара підскакував до 40 гривень, а потім падав.

«Паніка проявляється в тому, що люди, які мають готівкову гривню, бачать, що долар росте щодня, починають реагувати та скуповувати його. Тут можна порівняти ситуацію з криптовалютою Bitcoin. Її всі купували, тому що вона дорожчала щодня. Думали, що він завтра буде ще більше – тому купували. Якщо суспільство користується такою логікою, то вона може бути помилковою. Жодної інформації про те, що буде завтра – немає», - підкреслив ексміністр.

Милованов назвав дві речі, які дозволять Національному банку України підтримувати курс долара.

«Перше – це надходження фінансів від наших західних партнерів. Всі ці фінанси оголошені, але вони ще не надійшли, маленька частина від них тільки прийшла. Коли вони вже фізично перераховуватимуться на наші рахунки – тоді ситуація покращиться. І друге – це експорт. Якщо Одесу розблокують до осені, в якійсь формі, то це стабілізує нашу можливість експортувати. А експорт – це надходження. Я б звертав увагу на ці новини», — наголосив Милованов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖГроші українців: яку економічну ситуацію прогнозують для нашої країни

Ексміністр наголосив, що механізм надходження іноземних фінансів буде зрозумілим у червні-липні. А на початку-середині осені ми дізнаємось, чи зможе Україна експортувати врожай. І досі ситуація з доларом може стабілізуватись. Він сподівається, що до цього часу війна закінчиться, проте, якщо воєнні дії не припиняться, то новою точкою може стати опалювальний сезон.Тому наразі Милованов порадив українцям розумно ставитись до власних активів, намагатись їх максимально убезпечити з розумінням того, що наразі фінансова криза відбувається в усьому світі.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Фото: пресслужба Кабміна

Новини по темі