Українська вишивка: про символи в орнаментах та як їх використовують дизайнери у сучасному одязі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як дизайнери поєднують традиційну вишивку на сучасних фасонах одягу та що символізують орнаменти вишиванок (коментують експерти)
Unsplash/Valentina Ivanova

Як дизайнери осучаснюють традиційну вишивку та що символізують орнаменти на вишиванці?

Поділитися:

Традиційно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Раніше кожен символ на вишитій сорочці мав певне значення, а про що говорять сучасні вишиті сорочки і як дизайнери та майстри поєднують традиції з модними тенденціями розповіли у "Сніданку з 1+1"..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська вишиванка: значення елементів орнаменту (геометричний, рослинний та тваринний орнамент на вишиванці)

Юрій Мельничук, майстер народного мистецтва з вишиванки розповів, що при створенні вишиванки важливо не тільки знати техніку вишивки, а й значення та символізм того, що ви вишиваєте. Наші предки передали нам унікальну систему кодів та знаків. Візерунки на вишиванці могли багато чого розказати про свого власника. Наприклад, квіти — це жіноча складова сорочок, виноград — символ заміжньої жінки, яка вже має дітей. 

Та як зараз дизайнери осучаснюють вишиванки та поєднують їх із новими фасонами сорочок тощо? Андрій Горицький, менеджер магазину етноодягу розповів, що вони надихаються певними подіями України. Наприклад, сорочка з вишитим виноградом нагадує про київський будинок "Квіти України". Колись його обплітав виноград. Будинок почали демонтувати минулого року і його вдалося зберегти, але від пишного винограду на фасаді залишилися лише гілки. Інша сорочка присвячена історичному будинку "Слово", що в Харкові. У 30-х роках минулого сторіччя там жили представники української інтелігенції. Їх цілеспрямовано знищила радянська влада, а цього року сам будинок обстріляли російські війська. Андрій розповів:

На вишиванці, присвяченій "Слову", кожен елемент є символічним: хвилі — Микола Хвильовий, пташки — "чайки", автомобілі того часу, у яких переслідували та викрадали митців.

Оздоблені сорочки машинною вишивкою. Вони практичні та легкі в догляді, проте ручна вишивка завжди матиме особливу цінність. Комп'ютерна вишивка не вкладе у вишиванку душу так, як це робить людина — каже майстриня вишивки Ярина Климчишин:

Оскільки я, власне, вишиваю руками, я відчуваю цю енергію полотна. Мені постійно здається, що я малюю голкою.
Переважно до мене приходять люди із запитом зробити вишиванку з певним орнаментом, притаманним рідному регіону замовника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всесвітній день вишиванки: ведучі 1+1 одягнули національні вбрання і розповіли про свою віру у нашу Перемогу (фото, відео)

Отже, окрім того, що вишиванки відрізняються один від одного візерунками, кожен орнамент вишитої сорочки може бути притаманний різним регіонам. Дивіться, яка вишивка притаманна вашій Батьківщині:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ярина розповіла деякі секрети вишивання наших прабабусь:

Щоб зберегти від вроків гарну дівчинку, у вишивці спеціально робили якусь одну невеличку помилку. Я це застосовую у кожній своїй роботі. Замовники про це не знають, це абсолютно непомітно.

Дивіться сюжет з подробицями: 

Новини по темі