Коли День вишиванки 2023: точна дата, історія, традиції

Коли День вишиванки 2023 в Україні — 1+1
Freepik

Які традиції та звичаї існують на День вишиванки в Україні?

Поділитися:

День вишиванки — особливе свято в Україні, коли люди вдягають на себе традиційні українські вишиванки для виявлення гордості за свою національну культуру і спадок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 українських національних страв, які смакуватимуть усій сім'ї

Коли День вишиванки 2023 в Україні

Всесвітній день вишиванки — це неофіційне, але дуже важливе для українського народу свято. Воно відзначається щороку в третій четвер травня. У 2023 році дата святкування випадає на 18 травня. У День вишиванки кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, а також просто підтримати Україну, може одягнути вишиванку.

День вишиванки: історія та значення

День вишиванки спонукає до єдності і культурного відродження українського народу. Ідею відзначати це свято запропонувала у 2006 році студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Тоді акція отримала назву "Всесвітній день вишиванки", і її підтримали студенти та викладачі ВНЗ. Відтоді традиція відзначати День вишиванки поширилася по всій Україні та навіть за її межами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 українських традиційних солодких смаколиків, про які ви могли не знати

День вишиванки 2023: традиції

День вишиванки покликаний зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Святкування в Україні включає різноманітні заходи: вуличні фестивалі, паради, концерти, виставки вишивок. У цей день люди демонструють свої вишиванки, виражають свою творчість та вдячність за красу українського мистецтва. В умовах воєнного стану в Україні не можна проводити марші чи інші масові заходи. Долучитися до свята може будь-хто, одягнувши в цей день вишиванку або інший одяг з українською вишивкою.

Дізнайтеся також, про що говорять сучасні вишиванки та як дизайнери поєднують традиції з модними тенденціями:

Новини по темі