В Україні значно спростили процедуру встановлення та підтвердження інвалідності під час воєнного стану: подробиці у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Нові правила встановлення та підтвердження інвалідності в Україні на час дії воєнного стану: подробиці

Під час воєнного стану значно простіше підтвердити та встановити інвалідність, запевняють у МОЗ.

Поділитися:

Процедуру підтвердження та встановлення інвалідності в Україні значно спростилася на час дії воєнного стану. Про це у "Сніданку з 1+1" розповіла керівниця директорату медичних послуг МОЗ Олександра Машкевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довідка про «прописку» тепер доступна онлайн: як сформувати витяг про місце реєстрації на порталі «Дія» (інструкція)

Посадовиця розповідає:

"В період воєнного часу підтверджувати групу інвалідності взагалі не потрібно. Через війну в Україні з'явилося багато переселенців, люди втрачали документи, тому ми прекрасно розуміли цю проблему".

Отже, на час дії воєнного стану пацієнту зі вже встановленою інвалідністю підтверджувати її не потрібно: всі соціальні виплати і гарантії, які дієли для нього до війни, автоматично продовжуються.

Що ж стосується процедури встановлення інвалідності під час війни, її суттєво спростили. Для цього треба:

►Звернутися у будь-який заклад охорони здоров'я на території України до лікаря первинної медичної допомоги, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

►Описати свою проблему.

►Отримати направлення на комісію для встановлення діагнозу і групи інвалідності.

►На МСЕК (медико-санітарну експертизу, на якій і присвоюється група інвалідності) на час дії воєнного стану пацієнт очно може не з'являтися, а документи йому можна отримати поштою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати лікарняний в умовах воєнного стану (роз'яснення МОЗ)

Олександра Машкевич закликає у впадках порушення цих нових правил звертатися на гарячу лінію МОЗ за номером 0-800-60-20-19, де допоможуть розібратися в усіх проблемних ситуаціях. Детальніше про нові правила встановлення інвалідності в Україні дивіться у відео:

Новини по темі