Хімічна пастка у фарбованих яйцях на Великдень: Костянтин Грубич пояснив, як зробити святкову традицію безпечною
За яскравими барвами фарбованих яєць на Великдень можуть ховатися небезпечні хімічні речовини. Костянтин Грубич розібрався, які синтетичні барвники справді варто оминати, і чим їх безпечно замінити.
Фарбування яєць, здавалося б, звичайна традиція, знайома з дитинства, але вона має глибоке коріння, серйозні побутові наслідки та навіть — хімічний підтекст.
Споконвіку першими фарбами для крашанок були природні барвники. Найчастіше — відвар з цибулиння або буряка, адже ці натуральні речовини надають яйцям насиченого червоного кольору. Чому саме червоний? — Бо він символізує кров Ісуса Христа, пролиту за спасіння людства.
Натуральне чи синтетичне?
Із розвитком технологій на ринку з’явилися синтетичні барвники, які зручно використовувати: занурили яйце — і вже за 5 хвилин воно яскраве, наче з картинки. Проте чи настільки це безпечно?
Більшість українців, опитаних на вулиці, зізнаються: обирають барвники, які просто подобаються, не заглиблюючись у хімічний склад. Дехто свідомо використовує тільки природні засоби: цибулиння, буряк або шпинат, причина — побоювання, що синтетика може проходити через шкаралупу до білка, а отже — потрапити в організм. Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1 підтверджує, що такіі побоювання небезпідставні.
Невидима небезпека
Найпоширеніші синтетичні барвники, що зустрічаються у продуктах для фарбування яєць, мають позначення E102, E110 та E211. Кожен із них несе потенційну загрозу для здоров’я.
- E102 — жовто-зелений барвник, добутий із відходів кам’яновугільного дьогтю. Може спричиняти алергічні реакції, головні болі та зниження концентрації уваги, особливо у дітей.
- E110 — заборонений у багатьох західних країнах через онкогенний вплив, але в Україні досі дозволений.
- E211 — консервант, що негативно впливає на печінку та може подразнювати шкіру. Особливо небезпечний для людей із чутливою шкірою, дітей та вагітних.
Харчова технологиня Богдана Леонова підтверджує, що синтетичні барвники часто залишають слід не лише у воді, де варяться яйця, а й проникають крізь шкаралупу на білок. А надмірна їх концентрація — тривожний сигнал.
Натуральні альтернативи
Попри всю небезпеку синтетики, гарно оформити великодні яйця все ж можливо і без шкоди. Ось кілька перевірених рецептів:
-
Блакитний або синій колір — подрібніть червонокачанну капусту, укладіть її шарами разом із яйцями, додайте 2 ст. ложки солі та стільки ж оцту. Після кипіння залиште настоюватися: 10 хвилин і отримаєте блакитний відтінок, півгодини — темно-синій.
-
Космічний ефект — залийте 1 л води пачку чаю каркаде, додайте оцет і доведіть до кипіння. Щоб отримати світлий фіолетовий відтінок — варіть яйце 10 хвилин, для насиченого — до трьох годин. А якщо залишити на ніч, колір буде майже галактичним.
-
Жовтий — використовуйте куркуму. Закип’ятіть її з водою, прокип’ятіть 15 хвилин і занурте зварене яйце. Через 15 хвилин — матимете яскраво-жовте, абсолютно безпечне яйце.
Варто пам’ятати: наш вибір визначає, чим ми дихаємо, що їмо і що даруємо дітям на Великдень. Раз на рік це не смертельно. Але регулярне використання синтетичних барвників — уже тривожний дзвіночок.