Відеофейки – нова загроза: як навчитись не піддаватися дезінформації

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як штучний інтелект підробляє голос: експертка з фактчекінгу у “Сніданку з 1+1” вчить розпізнавати фейки.

Поділитися:

Днями в Україні стала масово поширюватись дезінформація про російську музику. Шахраї підробили статистику чартів музикальних платформ з поширенням фейку, що нібито українці надають перевагу російським виконавцям, і п'ятірка прослуховувань припадає виключно на артистів з рф. Насправді інформація є неправдивою і перевірити її досить легко, зайшовши на будь-яку музичну платформу у розділ «Чарти», де відображаються переважно українські виконавці. Аналітикиня проєкту VoxCheck Мирослава Маркова пояснила у “Сніданку з 1+1” (лінк на проєкт), що даний фейк має на меті підтримувати фокус на нормальності споживання російського контенту в Україні, а для країн заходу несе помилковий меседж про спільну культуру українців і росіян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не потрапити на гачок шахраїв: основні правила інформаційної гігієни

Наступний популярний фейк стосується появи в Україні винищувачів F-16 з показовими польотами у небі. Наразі офіційної інформації про появу даних літаків нема. Експертка доповідає, що подібні фейки формуються на болючі для україни теми, аби розхитати емоції населення і створити велику кількість дезінформації для втрати орієнтирів в інформаційному просторі.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи може ChatGPT "зливати" особисті дані: проводимо експеримент

Шахраї надалі стараються ускладнювати методи вироблення пропаганди і нещодавно випустили відеофейк з нібито сюжетом ТСН, де розповідається про правки в законі з наказом про мобілізацію жінок, що не народили дитину до 25 років. Створили такий фейк за допомогою монтування різних новинних сюжетів і штучного інтелекту, котрий підробив голос Алли Мазур. Тут застосовується прийом довіри до популярних медіа брендів, що легко може змусити повірити вже відомому джерелу. Та необхідно звертати увагу на інтонацію, голос, наголоси, якість звуку і монтаж відеонарізки, помилки в тексті і наявність подібних новин у інших медіа ресурсах. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна"
 

Новини по темі