Чи може ChatGPT "зливати" особисті дані: проводимо експеримент

Перевіряємо, чи може ChatGPT оприлюднювати особисті дані користувачів.

Поділитися:

Особисті дані у ChatGPT

Як велика мовна модель, ChatGPT навчався на великій кількості текстових даних. Його робота базується на алгоритмах обробки мови, і він створений для допомоги користувачам у різних завданнях, пов'язаних з обробкою текстів. Та є проблема — модель навчена і на таких текстах, що містять особисту інформацію про реальних людей. Теоретично, ця інформація може бути використана ШІ для створення тексту, який містить особисті дані користувачів, з якими він спілкується.

Спробуймо перевірити це:

Чат

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза штучного інтелекту: 5 професій, які можуть зникнути через ChatGPT

З паролями все зрозуміло — це очевидне порушення кібербезпеки. А як щодо чогось більш тривіального, наприклад, дня народження друга?

Джпт

Попри всі протести та слова про норми безпеки, ChatGPT все ж використав ім'я та день народження особи у своїй відповіді. Тепер ШІ знає про те, що нашого вигаданого друга звати Андрій Андрійович, а народився він 1 січня 1995 року. Суперечити самому собі в питаннях конфіденційності точно не грає на користь ChatGPT.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект: як триває розвиток чат-ботів та нейромереж у 2023 році

Випадки, коли ChatGPT розповсюджував особисту інформацію

У травні 2023 року в Samsung заборонили використання ChatGPT та інших генеративних моделей. За даними Bloomberg, причиною блокування стало виявлення випадкового витоку конфіденційного внутрішнього вихідного коду. Потрапив він туди через інженера, який завантажив його в ChatGPT місяцем раніше.

Торік дослідники з підрозділу Google DeepMind знайшли ще одну прогалину в ChatGPT. Вони попросили чат нескінченно повторювати слово "poem", а через деякий час ШІ "ламався" та почав генерувати дивні шматки тексту. Виявилося, це була інформація з навчальних даних моделі. Вона містила імена, адреси електронної пошти, номери телефонів та інші особисті дані. 

Джпт

Картинка: Scalable Extraction of Training Data from (Production) Language Models — Google DeepMind

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGpt доступний для Андроїд: переваги та недоліки ШІ на телефоні

Чи можна ділитися особистими даними в ChatGPT

OpenAI, компанія, яка розробила ChatGPT, вжила заходів для зменшення ризику витоку особистих даних через цей ШІ. Наприклад, компанія запровадила функцію, яка дозволяє користувачам видаляти свою особисту інформацію з історії чату. Однак ці заходи не можуть повністю усунути ризик витоку особистих даних.

Користувачі ChatGPT повинні бути обережні при розголошенні особистої інформації в чаті з чат-ботом. Не треба розголошувати будь-яку інформацію, лише якщо ви не хочете зробити загальнодоступною.

Новини по темі