Водохресний Святвечір: Найкращий день для ворожіння (відео)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Водохресний Святвечір: Найкращий день для ворожіння

У водохресну ніч можна загадувати будь-яке бажання.

Поділитися:

Як правильно купатися в ополонці на Водохреще: Поради Олексія ДушкиВодохресний Святвечір – приготування перед одним із найголовніших православних свят – Богоявлення Господнього. 18 січня вся родина, як і перед Різдвом, збирається разом і куштує лише пісні страви – кутю, овочеві млинці, медові оладки тощо.

До свята Водохреща люди ретельно готувалися, а в усіх місцях, в яких могла причаїтися нечиста сила – кути, двері, вікна – обкурювали димом ладану, малювали крейдою хрести і кропили святою водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святий вечір: Як приготувати традиційну кутю

Здавна вважалося, що у Водохресний святвечір потойбічна сила особливо небезпечна, бо це остання ніч перед майбутнім водосвяттям. Протягом усього дня аж до першої зірки православні дотримувалися строгого посту, а також стояли в церкві на молитві.

Увечері 18 січня проводилася церковна служба, по закінченні якої належить святити воду, а потім умитися нею та окропити житло. Вважається, що водохресна вода має особливу цілющу силу.

За традиціями, ввечері 18-го січня можна загадувати будь-яке бажання. Окрім того, Водохресний Святвечір – найкращий час для ворожіння за весь рік. Найголовніше правило – у будинку не повинно бути чоловіків. Також зі столу краще прибрати зайві предмети, окрім потрібних для ритуалу. 

Найпростіший спосіб ворожіння на Водохреще – візьміть рукавичку, сховайте у ній папірці з іменами чоловіків, яких ви знаєте, та покладіть на ніч під подушку. Вранці витягніть, щоб дізнатися ім’я судженого.

Які ще існують способи знайти відводі на свої запитання, дивіться у спеціальному сюжеті «Сніданок з 1+1».

Нагадаємо, що нещодавно Олексій Душка розповів, як правильно купатися в ополонці на Водохреще.

Новини по темі