Дієтологи розкривають секрети: Як насправді правильно готувати картоплю

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Дізнайтеся, як зробити картопляні страви смачними та корисними

Поділитися:

Українську кухню неможливо уявити без картоплі. Однак багато людей відмовляються від її вживання через страх перед зайвими калоріями. Чи справді картопля може спричинити ожиріння?

Дієтолог “Сніданок з 1+1” Галина Незговорова стверджує, що за своїми якостями картопля не поступається пшеничній та кукурудзяній крупам. Страви з картоплі вирізняються високим вмістом вуглеводів, клітковини, рослинного білка, вітамінів та головного мінералу - кальцію.

Основна складова картоплі - крохмаль, тобто в чистому вигляді - вуглеводи. При низькому фізичному навантаженні вони перетворюються на жири, що призводить до збільшення маси тіла. Але якщо ви будете активними та рухливими, то жири спалюватимуться повністю.

Картопляний сік має протизапальну та імуностимулюючу дії. Для лікування картопляний сік рекомендують пити до прийому їжі тричі на день по пів склянки. Галина Незговорова радить відмовитися від вживання соку тим, хто страждає на ожиріння, цукровий діабет та людям з низькою кислотністю шлунку.

Запечена картопля вважається найкориснішою. Вона зберігає майже всі свої корисні речовини, а от присмажені картопля втрачає поживні цінності.

ПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ

ІНГРІДІЄНТИ

Картопля 4 шт.

Рослинна олія

ПРИГОТУВАННЯ

Перед приготуванням усі картоплини потрібно змастити олією і випікати при температурі 180 градусів впродовж 40 хвилин. Після цього кожну з картоплин потрібно розрізати навпіл та загорнути знизу у фольгу.

 

Варена картопля сприяє швидкому відновленню втраченої енергії, нормалізує обмін речовин, роботу шлунку, судин та печінки. Обирайте у магазинах маленькі бульби картоплі, адже у ній міститься більше корисних речовин, ніж у великих.

Не зберігайте картоплю тривалий час у холодильну, адже овочі краще їсти свіжими. Крім того, найкраще вживати картоплю на обід, адже вона вважається важкою стравою. Експерт Галина Незговорова акцентує вашу увагу на тому, що повна відмова від вживання картоплі - це велика помилка.

Збільшення ваги відбувається не за рахунок картоплі як такої, а через те, що додається в страви: сіль, вершки, вершкове масло, рослинна олія. Отже, головне - навчитися готувати картоплю правильно та смакувати нею на здоров’я.

Новини по темі