З 1 червня в країнах ЄС відбудуться зміни для українських біженців: у яких країнах прийняли нові закони та чого вони стосуються

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
З 1 червня в країнах ЄС відбудуться зміни для українських біженців: деталі
Unsplash/Karyna Panchenko

Нові закони в країнах ЄС для українських біженців: деталі.

Поділитися:

Від початку повномасштабної війни росії проти України 24 лютого всі країни ЄС відкрили кордони для українців та надавали чимало пільг: безкоштовне житло, соцвиплати та право на безкоштовний проїзд у міському та міжміському транспорті. Але з 1 червня дещо змінюється: як саме змінилися правила для українських біженців у Євросоюзі розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європі скасовують безкоштовний проїзд для українців: перелік країн та з якої дати

► Польща, яка за час війни прийняла понад 3 мільйони українців з 1 червня скасовує безкоштовний проїзд в громадському транспорті міського та міжміського сполучення. Проте не у всіх містах: до прикладу у Вроцлаві ще мінімум місяць ще можна буде не платити у муніципальному транспорті. Також безкоштовний проїзд залишиться на маршрутах потягів з прикордонних до України міст: Хелма, Грубешів, Люблін, Дорогуськ, Перемишль, Загуж, Ярослав, Жешув. Плюс першого червня ще на три місяці продовжаться соціальні виплати для поляків, які приймають українців.

Понад 700 тисяч українських біженців прийняла Німеччина. Вона також скасовує безкоштовний проїзд, але пропонує альтернативу: з першого червня можна буде купити спеціальні картки за 9 євро на людину. Ця картка діє цілий місяць всередині міста та по регіону. До речі, цей пільговий проїзний можуть придбати не лише українці: німецький уряд вирішив запровадити щомісячні безлімітні квитки до кінця літа для всіх жителів Німеччини через різке подорожчання пального. 

Відбулася ще одна зміна для українців: раніше соціальні виплати оплачувала структура Socialamt, а тепер кожного українця переводять у Job Centre (центр, який підбирає вам роботу). Ця структура буде опікуватися оплатою житла та подальшою адаптацією українців, а також соціальними виплатами, які стануть з 1 червня більшими. Раніше виплата була 200 євро на дитину та 340 на дорослого. З 1 червня ця сума збільшується на 109 євро.

З 1 червня безкоштовний проїзд для українців скасовують Болгарія та Швейцарія. Ще донедавна у переліку була і Чехія, проте цей законопроєкт не прийняли.

А от міжміське сполучення для українців у Чехії все ж стане платним. Також Чехія скоротила термін страхового покриття, який мав тривати 6 місяців з моменту прийняття та оформлення статусу в країні лише до 3 місяців. Також вже говорять про скасування безкоштовного житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і де зробити закордонний паспорт чи відновити втрачені документи у воєнний час: міграційна служба знову працює

Зараз за останній місяць відсоток тих, хто повертається в Україну, вже перевищив число людей, які покидають Україну. Але за попередніми підрахунками як мінімум 60% українських біженців залишатимуться на території ЄС до повного закінчення війни в Україні.

Дивіться сюжет:

Новини по темі