Хто може не платити за комуналку під час війни, а кому це треба обов'язково зробити: пояснення від "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Комуналка під час війни: хто може не платити, а хто повинен обов'язково
Unsplash/Aleksandr Khomenko

Комуналка: чи треба сплачувати під час війни?

Поділитися:

Мільйони українців покинули свої домівки через повномасштабне вторгнення росії. Деякі не втратили своє житло: ворожі снаряди не зачепили будинки. Люди й далі перебувають у безпечних місцях, проте продовжують отримувати рахунки за комуналку. Чи можна не платити, якщо через війну залишив рідний дім? Розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В яких містах України з 1 червня запрацювали дитсадки (перелік)

Нинішнє законодавство цього не передбачає. Існують певні пом'якшення, пов'язані із заборгованістю та боржниками: введено мораторій на нарахування штрафних санкцій на заборгованість, яка утворилася — заборона щодо примусового припинення надання житлово-комунальних послуг, у разі наявності заборгованості.

Проте якщо дистанційно передавати показники лічильників (а це фактично нулі), можна сплачувати лише абонплату. Від неї позбавитись не вийде. На сьогодні законодавство побудовано таким чином, що навіть у міжопалювальний період, коли послуга з постачання теплової енергії не надається, плата за абонентське обслуговування саме по послузі з постачанням теплової енергії так само стягується і нараховується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через платформу "єДопомога" відтепер можна подати заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій: інструкція

А ось у тих, чиї будинки сильно постраждали від обстрілів, ситуація інша та однозначна. Під час ліквідації наслідків обстрілів на місце події обов'язково запрошують представників всіх інженерних та комунальних служб, які пов'язані з обслуговуванням та утриманням будинку. Відповідно факт постраждання будинку фіксується на місці та без додаткових звернень інстанції роблять відповідні коригування та знімають ці будинки з нарахувань. Якщо раптом комунікації вашого будинку пошкоджені, але рахунок за послуги ви все ж отримали, звертайтеся напряму до постачальників послуг. Вони повинні зробити перерахунок.

Нині працюють усі постачальники послуг, і для різних міст і підприємств схема однакова.

Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі