Як бути щасливою. 12 порад психологів

Поради психолога - як стати щасливою та здобути гармонію у житті

Позбутися зайвого і насолоджуватися життям - легко

Поділитися:

Бути щасливою – просто. Інколи для цього треба лише зупинитися і сказати собі – СТОП. Я вільна доросла жінка. Я сама буду вирішувати, як мені діяти і що робити зі своїм життям.

Здобути гармонію часто нам заважають речі та звички, що непомітно увійшли до нашого повсякденного життя і які, насправді, стають перепонами на шляху до щастя. Ми зібрали 12 порад психологів – як позбутися зайвого і насолоджуватися життям у повній мірі.

1. Забудьте про необхідність завжди справляти гарне враження на інших.

Перестаньте напружуватися у намаганні бути не тою, якою ви є насправді. Це марна справа. Подобатися всім навколо – просто неможливо. І це вже точно не залежить від ваших постійних зусиль виглядати ідеально і поводитися так, як вам не властиво. Повірте, ті, хто вас справді любить і цінує, дуже добре знають вас справжню і любитимуть – попри все. Тож зніміть маску, прийміть і полюбіть своє справжнє Я.

2. Перестаньте чинити опір змінам.

Зміни – це нормально, вони необхідні нам, щоб рухатися далі. Зміни неможливо спрогнозувати, але варто навчитися гнучкості і спокою у сприйнятті нового. Адже саме життя – то є рух. Пам’ятайте, зміни допомагають покращувати наше життя, і життя оточуючих.

3. Забудьте про потребу завжди доводити свою правоту.

Серед нас так багато тих, хто готовий доводити свою точку зору навіть під загрозою розриву прекрасних відносин, завдаючи біль і створюючи стрес. Воно того не варте.

4. Відпустіть контроль.

Відмовтеся від необхідності постійно контролювати все, що відбувається з вами – ситуації, події, людей. Якщо це рідні і близькі, колеги або незнайомці на вулиці – просто дозвольте їм бути такими, якими вони є.

5. Відпустіть почуття провини.

Почуття провини супроводжує нас все життя. Спочатку ми щось винні батькам та вчителям, потім – коханому, дітям, колегам. Крім того, в житті набереться багато талановитих маніпуляторів, які змусять вас відчувати провину. Позбавтеся почуття провини і одразу стане легко дихати.

6. Уникайте спілкування з токсичними людьми.

Токсичні люди можуть бути вашими колегами чи членами родини. Після розмови з ними ви відчуваєте втому, роздратування, спустошення, душевний біль. І так відбувається знов і знов. Намагайтесь бачити та чути цих людей якомога рідше. Життя коротке, нехай знайдуть собі іншу жертву.

7. Зупиніть негативну розмову з собою.

Як багато людей наносять собі шкоду тим, що дозволяють негативним думкам і емоціям управляти їх життям. Не довіряйте всьому, що говорить ваш логічний розсудливий розум. Ви – краще і здатні на більше, ніж вважаєте.

8. Забудьте про постійну потребу скаржитися.

Існує безліч речей (людей, ситуації, події), які роблять нас нещасними, сумними і пригніченими. Та ніхто не зробить вас нещасною, якщо ви самі того не захочете. Не варто концентруватися на поганому і безкінечно шукати винних. Ви їх знайдете, ну і що далі? Це вже точно нікому не принесе щастя та гармонії.

9. Відмовтеся від критики.

Перестаньте критикувати людей, які відмінні від вас, і події, які не відповідають вашим очікуванням. Ми всі різні.

10. Не роздавайте ярлики.

Перестаньте ставити ярлики на людей і події, про які ви нічого не знаєте або просто не розумієте. І поступово відкривайте свою свідомість новому.

11. Відпустіть минуле.

Це справді складно. Особливо, коли минуле подобається тобі більше, ніж сучасне, а майбутнє – трохи лякає. Між тим, щасливі події можуть нас чекати попереду незалежно від того, скільки нам років і що хорошого вже було у житті.

12. Цінуйте сьогодення.

У кожному дні можна знайти щось хороше. Адже невідомо, що чекає нас завтра. Тож відшукайте щастя сьогодні і тримайте це відчуття у собі. Цьому вчить філософія Сходу – зупинити мить і насолоджуватися нею. Життя прекрасне. Просто озирніться навколо.