Однією з головних ознак французької кухні завжди вважалось уміння тамтешніх кулінарів поєднувати, здавалось би, «непоєднувані» інгредієнти. Саме тому часом буває нелегко зважитись і спробувати одну з їхніх коронних страв.

Мармелад із цибулі – кращого прикладу для «ілюстрації» згаданої ситуації годі й шукати. Багато хто скаже: «Якщо він виглядає і смакує так само, як звучить назва страви – краще не ризикувати». Проте гурмани запевняють – цей делікатес варто спробувати.

Мармелад із цибулі не належить до жодної категорії страв: він може бути як десертом, так і гарніром, соусом чи закускою. Французи зазвичай поєднують цю страву з сиром та м’ясом або просто намащують на хліб і їдять, як бутерброд.

Приготувати такий мармелад можна тільки з цибулі окремих сортів – білої або червоної. Така цибуля соковитіша на смак та не гірчить, на відміну від звичайної ріпчастої.

Решта інгредієнтів добираються індивідуально: для червоної цибулі зазвичай використовують червоне сухе вино, а для білої – біле мускатне.

РЕЦЕПТ

Інгредієнти (для приготування мармеладу з червоної цибулі):

- солодка соковита цибуля (червона) – 0,5 кг,

- коричневий цукор – 100 г (або звичайний),

- сухе червоне вино – 0,25 л,

- спеції: розмарин, чебрець, чорный перець, селера (або суміш африканских трав),

- морська сіль – 1 ч. л.,

- оливкове масло – 3-4 ст. л.,

- бальзамічний оцет (винний або яблучний) – 1 ст. л.

У мармелад із білої цибулі замість цукру краще додавати мед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В’ялені помідори: секрети домашнього приготування

Приготування

1. Очищуємо цибулю, нарізаємо її півкільцями.

2. Наливаємо у глибоку сковорідку оливкове масло.

3. Розігріваємо його, додаємо спецій (обжарюємо кілька хвилин, щоби краще розкрити аромат).

4. Всипаємо цибулю, трохи придавлюємо її, але не засмажуємо до кірочки.

5. Додаємо цукор (мед) і тушкуємо на слабкому вогні, доки цибуля трохи закарамелізується та стане тягучою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 страв турецької кухні, які можна приготувати вдома

6. Вливаємо трохи оцту й вина, доводимо до кипіння та знову зменшуємо вогонь.

7. Тушкуємо доти, доки цибуля не стане прозорою, а маса не загусне.

8. Пробуємо на смак, за необхідності – додаємо солі чи спецій.

9. Коли цибуля добре протушкується, викладаємо мармелад у баночку, закриваємо кришкою та залишаємо вистигати.

Споживати страву можна вже в теплому вигляді, але охолоджений мармелад краще намащується на хліб і має більш вишуканий смак. Кулінари радять подавати мармелад із цибулі з сирною тарілкою (сирним асорті), стейками чи качкою.