14 серпня відзначатимемо Маковія, або медово-маковий Спас. Підготуватися до свята допоможуть ці смачні рецепти від ведучої "Сніданку з 1+1" Валентини Хамайко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів неймовірної випічки з ягодами

ШУЛИКИ

Раніше цей десерт готували величезними порціями. Їли його з чималенької макітри, черпаючи смаколик ложками.  Тепер і мої діти чекають на Маковія, щоб ламати коржі руками і смакувати Шулики.

Інгредієнти для тіста:

Борошно – 240-280 г

Домашня сметана – 250 г

Жовток – 1шт

Цукор – ½ ст л

Ванільний цукор – 1 пакетик

Сода – ½ ч.л.

Дрібка солі

Інгредієнти для макового молока на заливку:

Мак - 200 г

Мед - 3-4 ст. л.

Вода - 250 мл

ПРИГОТУВАННЯ

1.       Змішуємо сметану, жовток, сіль, цукор. В окрему посудину просіюємо половину борошна з содою.

2. Вимішуємо тісто, поступово додаючи борошно (за потреби). Тісто має бути м’яке. Залишаємо тісто розстоюватися на 20-30 хв за кімнатної температури.

3. Готуємо макове молоко. Мак заливаємо гарячою водою, додаємо цукор (або мед) за смаком. Заливка має бути солодкою, бо ж у тісто ми цукру майже не додавали.

4. Тісто розкачуємо в пласт товщиною 1,5 см, викладаємо на деко і випікаємо до готовності при 180 гр.

5. Готові коржі теплими ламаємо на дрібні (2-3 см) шматочки, розкладаємо в порційний посуд і заливаємо маковим молоком.

МАКОВИЙ ПИРІГ

Випічка з маком – це моє дитинство. У нашому домі маковий пиріг був класичної форми – завиванець або, як казали, штрудель. Я ж печу маковий пиріг і класичної форми, і сучасніший – це коли завиванець ще сирим розрізають на дві довгі смужки і переплітають їх між собою. Красиво!

Інгредієнти для тіста:

600 г борошна

80 г цукру

1 пакетик ванільного цукру

4 г солі

2 яйця + 1 жовток

7 г дріжджів

50 мл молока

150-200 води

60 г масла

Інгредієнти для начинки:

300 г тертого маку

150 г цукру

1 білок

Горіхи, родзинки за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Дріжджі розтираємо з цукром, додаємо 50 мл теплого молока і залишаємо на 15 хв. Борошно просіюємо з сіллю, змішуємо з ванільним цукром.
  2. Яйця та жовток перемішуємо з дріжджовою сумішшю, додаємо до борошна і вимішуємо тісто, вливаючи 200 мл води. Тісто має бути досить м'яким. На цьому етапі додаємо розм’якшене  масло, вимішуємо. Накриваємо тісто  харчовою плівкою і залишаємо підходити на 1,5 -2 години.
  3. Перетертий мак ретельно змішуємо з цукром та білком. Якщо використовуємо горіхи та родзинки, підмішуємо і їх.
  4. Розкачуємо тісто в прямокутний пласт товщиною 5-7 мм, викладаємо на нього начинку і згортаємо в рулет. Гострим ножем розрізаємо рулет вздовж навпіл і переплітаємо 2 половинки між собою, тримаючи їх зрізом догори. Виріб викладаємо на деко і даємо йому підійти 40 хв.
  5. Випікаємо пиріг 15 хв при 200 градусах. Температуру духовки зменшуємо до 180 градусів і випікаємо до готовності.

МАКОВО-МИГДАЛЕВИЙ ПИРІГ БЕЗ БОРОШНА

З дитинства люблю десерти з маком! А ось цей десерт для справжніх макоголиків! Його доповнює лише легкий крем з приємною кислинкою.

Інгредієнти для бісквітної основи:

Перетертий мак – 160 г

Цукор – 100 г

Кориця – ½ ч.л.

Яйця – 4 шт

Розпушувач – ½ ч.л.

Мигдалеве борошно (або подрібнений мигдалевий горіх) – 160 г

Інгредієнти для соусу:

Вершкове масло – 25 г

Цукор – 50 г

Вершки – 100 мл

Інгредієнти для оздоблення:

Вершковий сир – 250 г

Вершки (вміст жиру – 33%) – 100 мл

Цедра 1\2 лимона

Цукрова пудра – 50 г

Ягоди за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

1.       Жовтки збиваємо з половиною цукру до збільшення об'єму та повного розчинення цукру (близько 5 хв).

2.       Окремо збиваємо білки з цукром до стійкої піни.

3.       Змішуємо перетертий Мак, Мигдалеве борошно, корицю і розпушувач.  Підсипаємо отриману суху суміш до збитих жовтків і перемішуємо на низьких обертах або лопаткою.

4.       Обережно, порціями вводимо в тісто збиті білки - вони мають створювати об'єм.

5.       Тісто викладаємо у форму діаметром 20-21 см, застелену пергаментом, і випікаємо основу 35-40 хв при 180 градусах. Щоб верх пирога не пригорів, я накриваю форму фольгою або дном від іншої тортівниці більшого діаметра.

6. Через 30 хв знімаємо фольгу (дно тортівниці) та допікаємо макову основу. Перевіряємо готовність «на сухий сірник».

7.       Для соусу в маленькому сотейнику змішуємо вершки з цукром, додаємо масло і доводимо до кипіння не середньому вогні. Не збільшуючи вогонь, варимо до карамельного кольору.  

8.       Гарячий пиріг, щойно вийняли його з духовки, за допомогою товстої  дерев’яної шпажки часто проколюємо. Поливаємо пиріг карамельним соусом, заливаючи його у кожну дірочку. Підготованій основі даємо добре охолонути за кімнатної температури.

9.       Для крему холодні вершки збиваємо і акуратно змішуємо з вершковим сиром та цукровою пудрою. Додаємо у крем цедру половини лимона. Зверніть увагу, цукрова пудра та цедра лимона додаються за смаком. Я б не радила робити сирний крем дуже солодким.

10.     На холодну макову основу пирога викладаємо товстим шаром вершковий крем і оздоблюємо ягодами за смаком та гілочками м’яти або меліси.

МАКОВИЙ ТОРТ З НІЖНИМ КРЕМОМ ТА МАЛИНОВИМ СЮРПРИЗОМ

Готувати цей торт доведеться доволі довго. Однак будьте певні: ваші зусилля буде винагороджено щирим захватом, адже така краса нікого не лишить байдужим.

Інгредієнти для сметанного бісквіта:

5 яєць

180 г цукру

200 г сметани

1  пакетик ванільного цукру

50 г перетертого маку

2 ч л розпушувача

200 г борошна

Цедра лимону

Інгредієнти для лимонного сиропу:

1 лимон (сік + цедра)

30 г цукру

20 мл води

Інгредієнти для малинового/смородинового прошарку:

400 г малинового пюре без кісточок

130 цукру

1 ст л крохмалю

8 г желатину.

Інгредієнти для шоколадного крему:

315 г вершків

180 г лимонного фрешу

440 г білого шоколаду

15 г желатину

400 г вершків для збивання або домашньої сметани

ПРИГОТУВАННЯ:

1. В окремих посудинах збиваємо яйця з цукром і сметану. До сметани додаємо перетертий мак. В яєчну масу кладемо цедру лимона за смаком.

2.       Борошно змішуємо з розпушувачем. Яєчну та сметанну маси перемішуємо і порціями вводимо у борошно. Перемішуємо до однорідного тіста і порційно випікаємо з нього 3 коржі при 180 градусах.  

3. для малинового прошарку замочуємо желатин в 1 ст л води. 2-3 ст л малинового пюре змішуємо з крохмалем. В решту малинового пюре додаємо цукор і ставимо на вогонь.

4.  Малинове пюре нагріваємо, не доводячи до кипіння. В гаряче малинове пюре цівкою вливаємо пюре з крохмалем і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню, додаємо замочений желатин і перемішуємо, доки він повністю не розчиниться. Ділимо суміш на 3 частини і розливаємо по формах. Я роблю це напередодні, використовуючи 3 однакові тортівниці, вистелені харчовою плівкою.

5. Для лимонного сиропу усі інгредієнти змішуємо до повного розчинення цукру.

6. для крему желатин замочуємо у холодній воді. Нагріваємо 315 мл вершків, заливаємо ними подрібнений білий шоколад і перемішуємо до однорідності, потроху вливаючи лимонний фреш. Додаємо в гарячу шоколадну масу з фрешем желатин і перемішуємо, доки він не розчиниться.

7. В окремій посудині збиваємо вершки (сметану) і підмішуємо в шоколадну масу з желатином. Готовий крем ділимо на 3 частини.

8.  Збираємо торт. Маковий корж просочуємо лимонним сиропом, кладемо на нього малиновий прошарок-сюрприз, і накриваємо третиною крему. Шари повторюємо двічі.

9. готовий торт ставимо у холодильник на 4-6 год.

Усі ці смаколики ви знайдете у книзі "Солодка неділя" авторства Валентини Хамайко, яка вийде на початку вересня. До видання ввійшли 58 рецептів, які допоможуть урізноманітнити сімейне меню.