Серпень прийшов не з пустими руками: розпочинається улюблена багатьма українцями пора баштанних культур.

Але, щоб зайвий раз не ризикувати, споживаючи куплені кавуни, краще знати більше про деякі їхні важливі особливості. 

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КАВУНА

Ця сезонна ягода щедро насичена вітамінами груп В, С, А, Е, Н і РР. Також вона має у складі калій, фтор, кальцій, залізо, натрій і навіть фосфор. Харчові волокна кавуна сприяють нормалізації метаболізму, а фруктоза робить його найкращим смаколиком для діабетиків.

Часто говорять про очищення нирок та печінки завдяки кавуновій дієті. Та варто бути обережними: добову норму вживання ягоди та ефективність методу в кожному конкретному випадку може визначити лише дієтолог (виходячи зі стану здоров’я кожного пацієнта).

ДІЄТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КАВУНА

Глікемічний індекс – шкала, за якою розподілені всі вуглеводи. У кавуна він становить 65-70 одиниць.

За «100» в індексації взята глюкоза. А 60-100 одиниць, відповідно, мають продукти, що викликають підвищену інсулінову реакцію, яка запускає процес жировідкладення.

Калорійність –  30 ккал на 100 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи всі салати – низькокалорійні: дієтолог розвіює міфи

«Тому, сідаючи на кавунову дієту, найперше враховуйте не калорійність продукту, а його глікемічний індекс. Оскільки насправді ви з’їсте не 30 г, а 300-500 г. А там міститься велика кількість глюкози, й сумарана кількість спожитих вуглеводів потім може стати для вас неприємним сюрпризом», – попереджає дієтолог Олександр Кущ.

ЯК ВИЗНАЧИТИ «НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ» КАВУНА

РОЗМІР

Насторожити має завеликий чи замалий кавун (якщо ця характеристика не зумовлена сортом).

КОЛІР ШКІРКИ

Занадто яскравий зелений колір та контрастні полоси «як на картинці» говорять про високий рівень хімікатів у цій ягоді.

Саме у шкірці містяться всі нітрати та хімічні речовини, – нагадує Олександр Кущ.

Тому ніколи не виїдайте кавун до самої шкірки, залишайте хоча б кілька сантиметрів червоної м’якоті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як найліпше зберегти ягоди на зиму без втрати вітамінів: Поради дієтолога

ЯК МИТИ КАВУН?

Будь-які рецепти замочування чи «відмивання» кавуна від хімікатів – це обман. Ягоду треба просто ретельно вимити проточною водою, за бажання – ошпарити окропом. Але вміст нітратів чи хімікатів (якщо вони є в її складі) нікуди не подінеться й перейде при вживанні до вашого організму.

КУЛЬТУРА СПОЖИВАННЯ КАВУНА

На початку серпня маленьким дітям кавуни не рекомендується давати взагалі (існує високий ризик отруєння нітратами). Купувати краще в середині / кінці місяця, в перевірених місцях, а малюкам починати давати невеличкими шматочками.

Я рекомендую молодим мамам вести алергічний щоденничок дитини. Де фіксувати реакцію її організму на кожну порцію ягоди, – говорить дієтолог.

ПРОТИПОКАЗАННЯ до споживання кавуна у великих кількостях:

1. захворювання нирок;

2. діабет (вживання «регламентує» лікар);

3. гіпертонія;

4. вагітність.

Ніколи не купуйте розрізаних кавунів (навіть замотаних плівкою). Пошкоджені також не рекомендується вживати. Оскільки в обох випадках ідеться про чудове середовище для розмноження бактерій.