Чи всі салати – низькокалорійні: дієтолог розвіює міфи
Експерт розповідає про «приховані загрози» салатів під час схуднення.
У сезон овочів та зелені від друзів та знайомих, які хочуть трохи схуднути, ми часто чуємо фрази, типу: «Посиджу недільку-другу на салатиках, от і скину зайві кілограми».
Салати традиційно відносять до дієтичного харчування і вважають основною стравою при схудненні. Як результат – багато людей щиро вірять у те, що будь-які салати низькокалорійні.
Та це твердження потребує уточнення.
Калорійність салату залежить від калорійності його інгредієнтів і може коливатися від 50 до 200 ккал на порцію, – попереджає дієтолог Галина Незговорова.
Тому, перш ніж «переходити на салатики», врахуйте загрози їх потенційної поживності.
КАЛОРІЙНІСТЬ НАЙПОПУЛЯРНІШИХ ІНГРЕДІЄНТІВ САЛАТУ
1 куряче яйце – 157 ккал,
100 г відварної курячої грудки – 165 ккал,
100 г шинки – 200 ккал,
100 г сиру «Моцарела» – 240 ккал,
100 г сиру «Пармезан» – 360 ккал,
100 г авокадо – 160 ккал,
100 г білокачанної капусти – 28 ккал.
Навіть у виборі цибулі є істотна різниця:
100 г зеленої – 22 ккал,
100 г ріпчастої – 44 ккал.
Запам’ятайте, чим більше в овочах рідини, тим менше в них калорій, – запевняє дієтолог Галина Незговорова.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 надсмачних салатів від народного кулінара Руслана Сенічкіна
ПРОДУКТИ, ЯКИХ ТРЕБА УНИКАТИ В САЛАТАХ
1. Сухарики – найчастіше обсмажені та додають зайвих калорій.
2. Кремоподібні заправки до салатів. Містять приховані калорії, наприклад: 1 ч. л. заправки «Цезар» – 150 ккал.
3. М’ясні продукти: бекон, салямі, шинка. Дуже жирні та містять багато солі.
4. Макарони та картопля. Такі інгредієнти додають салату калорійності за рахунок вуглеводів.
5. Традиційні заправки до салатів. Наприклад, у 1 ст. л. соняшникової олії – 225 ккал, у 1 ст. л. знежиреного майонезу – 84 ккал, у 1 ст. л. яблучного оцту – 3,5.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати вітамінний салат для схуднення з кольрабі
САЛАТИ, ЯКІ ДІЙСНО НИЗЬКОКАЛОРІЙНІ
1. З білокачанної капусти, з огірками, зеленню, зеленою цибулею.
2. Страви з листовим салатом, солодким перцем, томатами, селерою.
3. Салати з невеликою кількістю нежирного м’яса та сиру.