У сезон овочів та зелені від друзів та знайомих, які хочуть трохи схуднути, ми часто чуємо фрази, типу: «Посиджу недільку-другу на салатиках, от і скину зайві кілограми».

Салати традиційно відносять до дієтичного харчування і вважають основною стравою при схудненні. Як результат – багато людей щиро вірять у те, що будь-які салати низькокалорійні.

Тому зазначене твердження потребує істотного уточнення.

Калорійність салату залежить від калорійності його інгредієнтів і може коливатися від 50 до 200 ккал на порцію, – попереджає дієтолог Галина Незговорова.

Тому, перш ніж «переходити на салатики», врахуйте загрози їх потенційної поживності.

КАЛОРІЙНІСТЬ НАЙПОПУЛЯРНІШИХ ІНГРЕДІЄНТІВ САЛАТУ

- 1 куряче яйце – 157 ккал,

- 100 г відварної курячої грудки – 165 ккал,

- 100 г шинки – 200 ккал,

- 100 г сиру «Моцарела» – 240 ккал,

- 100 г сиру «Пармезан» – 360 ккал,

- 100 г авокадо – 160 ккал,

- 100 г білокачанної капусти – 28 ккал.

Навіть у виборі цибулі є істотна різниця:

- 100 г зеленої – 22 ккал,

- 100 г ріпчастої – 44 ккал.

Запам’ятайте, чим більше в овочах рідини, тим менше в них калорій, – запевняє дієтолог Галина Незговорова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 надсмачних літніх салатів від народного кулінара Руслана Сенічкіна

ПРОДУКТИ, ЯКИХ ТЕРБА УНИКАТИ В САЛАТАХ

1. Сухарики – найчастіше обсмажені та додають зайвих калорій.

2. Кремоподібні заправки до салатів. Містять приховані калорії, наприклад: 1 ч. л. заправки «Цезар» – 150 ккал.

3. М’ясні продукти: бекон, салямі, шинка. Дуже жирні та містять багато солі.

4. Макарони та картопля. Такі інгредієнти додають салату калорійності за рахунок вуглеводів.

5. Традиційні заправки до салатів. Наприклад, у 1 ст. л. соняшникової олії – 225 ккал, у 1 ст. л. знежиреного майонезу – 84 ккал, у 1 ст. л. яблочного оцту – 3,5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати вітамінний салат для схуднення з кольрабі

САЛАТИ, ЯКІ ДІЙСНО НИЗЬКОКАЛОРІЙНІ

1. З білокачанної капусти, з огірками, зеленню, зеленою цибулею.

2. Страви з листовим салатом, солодким перцем, томатами, селерою.

3. Салати з невеликою кількістю нежирного м’яса та сиру.