Жіноче здоров’я: подбай про свої груди

Жіночі груди: як доглядати за грудьми та проводити самообстеження

Здоров'я жіночих грудей

Поділитися:

Жіночий бюст може мати абсолютно різну форму, розміри і зовнішній вигляд. Для жіночих грудей є нормальною легка асиметрія, чутливість, нагрубання перед місячними. Величина і колір сосків грудей можуть варіюватися від одного до чотирьох сантиметрів, від ніжно-рожевого до темно-коричневого кольорів. Але найголовніше для жіночих грудей - це здоров'я.

Не важливо, п'ятий у вас розмір або перший, годували ви грудьми або навіть не збираєтеся, стежити за грудьми потрібно якомога ретельніше, щоб уникнути проблем в майбутньому. Як це робити і на що потрібно звертати увагу, читайте далі.Як правильно доглядати за грудьми?

Груди у жінки складаються із залозистої та жирової тканини. Усередині грудь схожа на апельсин, дольки якого розділеними сполучною тканиною. Ніякого м'язового корсету або інших підтримуючих конструкцій жіночі груди не мають. Їх пружність в молодості залежить від еластичності шкіри, розміру і того, що залозистої тканини поки що більше, ніж жирової. Але з віком ці пропорції змінюються, і форма грудей стає не такою пружною.

Крім цього, наша шкіра з часом теж має тенденцію втрачати еластичність. Тому носити підтримуючий бюстгальтер потрібно в будь-якому віці. Головне, стежте, щоб він підходив вам за розміром, не впивався в шкіру, ускладнюючи кровообіг. Адже це, як і мікротравми від здавлювання, може привести до різних хвороб.

Краще вибирати білизну з натуральних тканин, в якій ви будете почувати себе вільно. При заняттях спортом носіть спеціальні бюсти, які не будуть стримувати рухи, але при цьому не дозволять грудям відвиснути.

Мити груди потрібно дуже обережно, теплою водою. Для збереження гарної шкіри бюста можна використовувати прості зволожуючі креми. Не захоплюйтеся сонячними ваннами - крім того, що сонце пересушує і старить шкіру, перегрів і ультрафіолет можуть спричинити ряд захворювань. Будь-які механічні пошкодження для грудей небезпечні. Не потрібно їх масажувати або дозволяти партнеру стискати або кусати. Адже ніжні тканини дуже просто пошкодити. Також небезпечно видавлювати прищики на грудях або видаляти родимки без медичних показань.

Як проводити самообстеження грудей?

Робити пальпацію грудних залоз потрібно в будь-якому віці. Це просте повільне і ніжне промацування по колу кожної грудей на предмет виявлення в ній ущільнень, грудочок або інших неприродних явищ. При цьому утворення можуть вас абсолютно не турбувати і виявитися тільки під час самообстеження.

Якщо ви щось виявили, то зовсім необов'язково, що це рак. Це може бути кіста, аденома, прояви мастопатії. Тому не треба ставити собі діагноз і панікувати. Краще сходіть до лікаря, який направить вас на УЗД або мамографію і виявить природу новоутворення.

У будь-якому випадку всі жінки повинні раз на рік проходити обстеження грудей на предмет онкології. Адже в разі ранньої діагностики лікування успішно в 85% відсотках. А ось на більш пізніх стадіях цифри зовсім не такі оптимістичні. Тим більше, що в юності груди можуть бути настільки щільними, що виявити в них зміни без спеціальної техніки дуже складно. А якщо груди великі, то пальпація може не виявити проблем.

Крім пальпації оглядайте свої молочні залози візуально. Такі прояви, як почервоніння, в'яла шкіра в певному місці, зміна форми грудей, запалий сосок можуть говорити про можливу пухлини.

Чому груди інколи болять?

Болі в грудях можуть мати багато причин. Одна з невинних причин – це невелика хворобливість і нагрубання в грудях перед місячними, яке відбувається через гормональні зміни в цей період. Але якщо груди починають боліти задовго до місячних, це вже привід звернутися до лікаря.

Крім того, незручна білизна може здавлювати груди або натирати соски, що теж призводить до неприємних відчуттів. Грудні залози збільшуються і болять під час вагітності. Але найбільш частою причиною болю є таке захворювання, як мастопатія. Це зміни в тканинах грудей, які відбуваються через гормональні збої. Небезпека мастопатії в тому, що вона підвищує ризик захворювання на рак грудних залоз. Біль при цьому захворюванні може бути різною – поколювання, печіння, відчуття важкості. Нерідко можна промацати ущільнення або зміни в складі залозистої тканини. При будь-якому з цих симптомів потрібно звертатися до лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути за літо без шкоди для здоров'я

Чи існує профілактика раку грудей і мастопатії?

Здоров'я грудей залежить від тих же факторів, як і здоров'я інших органів. Куріння, алкоголь, зайва вага, малорухливий спосіб життя, аборти, зловживання кавою, копченостями та іншою шкідливою їжею негативно позначається на всьому організмі людині і, звичайно ж, на грудній залозі. Тож ведіть активний спосіб життя, народжуйте дітей і годуйте їх грудьми. Вважається, що тривале (більше півроку), грудне вигодовування – це відмінна профілактика хвороб. Намагайтеся не травмувати груди, займайтеся спортом і вживайте здорову їжу. А головне, не забувайте про щорічне обстеження у лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити спеку без проблем для здоров'я