Чи можуть сучасні технології замінити людину: у новому випуску “Світ навиворіт. Україна” Дмитро Комаров покаже, як професії минулого трансформувались у справу майбутнього

Світ навиворіт. Україна
Чи можуть сучасні технології замінити людину: у новому випуску “Світ навиворіт. Україна”

Чи можуть сучасні технології замінити людину: у новому випуску “Світ навиворіт. Україна” Дмитро Комаров покаже, як професії минулого трансформувались у справу майбутнього

Поділитися:

На «1+1 Україна» продовжується прем’єра сезону «Світ навиворіт» про Україну. Вже сьогодні, 9 лютого, о 20:30 вийде новий випуск. Дмитро Комаров вирушить у справжню подорож у часі та просторі та покаже репортаж  про трансформації професій минулого у справу майбутнього.

Україна -  країна, де можна мандрувати у часі. Новітні технології  існують поряд з віковими техніками, які практично не змінювалися впродовж століть. Тут можна зустріти справжніх роботів, а можна познайомитись з господарем середньовічного замку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У проєкті "Світ навиворіт. Україна" розкрили таємниці гуцульських обрядів (повне відео 7 випуску)

У новому випуску глядачі дізнаються більше про сажотрусів. Раніше про людей цієї професії говорили – вони щасливці, бо ж щодня можуть торкнутися до небес. Втім, романтику їхнього фаху завжди розбавляв темний колір сажі. Адже її сажотруси вичищають з димоходів ось уже де-кілька століть. Чистильників коминів зараз рідко зустрінеш, але вони ще залишаються. Зокрема, у  Мукачеві є сажотрус, якому за життя поставили пам’ятник. Дмитро Комаров познайомиться з Берталоном Товтом або, як його ще називають, Берті-бачі. Чоловік вже на пенсії, але продовжує популяризацію своєї професії. 

Як зараз трансформувалась професія сажотруса? Щоб це побачити, “Світ навиворіт” побуває у замку Сент-Міклош, який ще називають Чинадіївським.  Він є пам'яткою архітектури XIV—XIX століть. Вперше за 150 років тут будуть вичищати димохід, а також Дмитро Комаров спробує себе в ролі сажотруса. 

Так на цьому подорож у часі не закінчиться. У світі швидкісних літаків, інтернету, мобільних мереж поштовий голуб видається казковим персонажем, який чарівним чином безпомилково доставляє листи адресатам. Втім зараз поштові голуби стали спортивними. Про те, як голубам  вдається не збитися зі шляху, Дмитро Комаров розкаже у новому випуску “Світ навиворіт”, а також проведе цікавий експеримент, в якому візьмуть участь кияни. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світ навиворіт. Україна": розкриваємо залаштунки енергосистеми України. Повне відео 5 випуску

Та якщо раніше листи доставляли поштові голуби, то зараз вже залучають роботів, щоб адресати швидше отримували свої посилки. Дмитро Комаров побуває на одному з інноваційних терміналів, де сортують посилки для всієї України. 

“Минуле і майбутнє перетинаються. І саме про це – наш випуск. Ми покажемо, як працювала пошта минулого – голубина. На один день навіть відтворимо її роботу в Києві і відправимо голубами листи. А потім поїдемо дивитись пошту майбутнього, де замість людей вже працюють роботи, дозволяючи пришвидшити процеси в десятки разів, а інноваційний термінал автоматично сортує та відправляє 500 000 посилок на день. Півмільйона. На день. Дуже круто, коли країна під час повномасштабної війни не просто продовжує працювати, а розвиває крутезні технології майбутнього”, - розповів Дмитро Комаров.

Та чи дійсно сучасні технології зможуть замінити людину? Це журналіст перевірить особисто, відсортувавши посилки та позмагавшись з роботами. Результат експерименту можна буде побачити вже сьогодні, о 20:30 на “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світ навиворіт. Україна": хто така Маланка та нащо селом водять козу (повне відео 6 випуску)

Новини по темі