Чи справді Роксолана була красунею? Розкриті цікаві подробиці

Чи справді Роксолана була красунею? | Таємниці великих українців| 1+1

Правду дізнаєшся у проекті «Таємниці великих українців».

Поділитися:

Зовсім скоро на каналі 1+1 відбудеться прем’єра історичного детективу «Таємниці великих українців». 8-серійний проект розкриває сенсаційні та невідомі факти з життя героїв української історії. Автором ідеї та продюсером детективу став Акім Галімов, відомий глядачам за циклом історичних розслідувань «Україна. Повернення своєї історії».

Одна із серій буде присвячена дружині турецького султана Роксолані. Життя цієї жінки – одна з найдивовижніших сторінок світової історії, оповита міфами та легендами. За найпоширенішою версією, справжнє ім’я Роксолани – Анастасія Лісовська, і вона народилася в місті Рогатин (сьогодні – Івано-Франківська область). У віці 9-11 років дівчина була викрадена з батьківського дому та опинилася в гаремі османського правителя.

«У гаремі султана Сулеймана жили півтори сотні наложниць, серед яких були навіть принцеси з освітою та гарним приданим, але після першої ночі володар Османської імперії віддає своє серце Роксолані.  Щоб зрозуміти, як їй вдалося пройти шлях від рабині до найвпливовішої жінки Османщини, ми з командою вирушили до Стамбула та «перенеслися» на 500 років назад у світ інтриг та безмежної пристрасті», – розповів автор проекту Акім Галімов.

За однією з версій, яка свого часу ширилась Європою, Роксолана полонила серце султана своєю надзвичайною вродою. Але насправді ніхто не знав, який вигляд вона мала. За правилами гарему жінкам було заборонено відкривати обличчя зовнішньому світу. Тоді європейські посли пішли на хитрість – підкупили євнухів гарему, щоб ті описали обличчя Роксолани. До Стамбула прибули художники, які перетворили ці описи на картини, завдяки чому до сьогодні дійшли 3 прижиттєві зображення українки. Проте всі вони дещо відрізняються.

Аби дізнатися більше про зовнішність Роксолани, Акім Галімов звернувся до фахівця, який може дослідити портрети з наукового погляду. Він передав 3 зображення українському пластичному хірургу Ростиславу Валіхновському. Лікар порівняв їх та виокремив риси обличчя, які присутні на всіх картинах. «Роксолана мала зовнішність, яка відповідала стандартам краси  XVI століття: у неї були великі очі та гострий ніс. А окремі риси її обличчя вказують на дуже сильний характер. Ця жінка вміла тримати себе, протистояла труднощам і не бажала ділитися своїми таємницями», – розповів Ростислав Валіхновський.

Зазначимо, султан Сулейман згодом називав Роксолану інакше – Гюрем. Це перське ім’я, яке в перекладі означає – весела, усміхнена, задоволена. Українська красуня і турецький султан прожили у шлюбі 28 років. Роксолана народила володарю 6 дітей та мала колосальний вплив на всю Османську імперію. Чи можливо все це завдяки вроді?

Нагадаємо, у циклі документально-історичних фільмів глядачі також дізнаються невідомі історії з життя державного діяча Симона Петлюри, митрополита Андрея Шептицького, голови Центральної Ради УНР Михайла Грушевського, Короля Русі Данила, гетьманів Богдана Хмельницького й Івана Мазепи та Анни Київської, доньки князя Ярослава Мудрого, яка стала королевою Франції. 

Прем’єра документального проекту «Таємниці великих українців» відбудеться на телеканалі 1+1 вже у 2019 році.

Читай також інші новини про історичний детектив:

1. 

2.