Герой українського неба: пам'яті пілота Олександра Кукурби, який наводив жах на окупантів

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Пам'яті пілота Олександра Кукурби, який наводив жах на окупантів

Історія Олександра Кукурби, який захищав українське небо.

Поділитися:

Понад два десятки знищених ворожих танків, ще пів сотні важкої техніки та понад 300 ліквідованих рашистів – справжній жах на окупантів наводив пілот-штурмовик Олександр Кукурба. За життя Олександр отримав найвищу державну відзнаку – золоту Зірку Героя України. З початком повномасштабного вторгнення брався за найскладніші завдання і фактично жив у літаку. Але сотий бойовий виліт для заступника командира ескадрильї став останнім...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Привид Києва — це "ми", — ексклюзивне інтерв'ю ТСН з пілотом, який захищає українське небо

Олександр Кукурба у свої 27 був справжнім асом, кажуть його друзі. Він умів дуже низько літати, аби не засікла ворожа ППО. Відчував літак, вмів його утримати. Мріяв сісти за штурвал винищувача і вести повітряні дуелі, а став справжнім жахом для ворогів на штурмовику СУ-25, вражаючи наземні цілі. Бій з рашистами Олександр прийняв у перші ж хвилини повномасштабного вторгнення росії, намагався зупинити ворожі колони, що сунули на Херсон та Київ.

Як згадують його однокурсники з Харківського університету повітряних сил, цього всього могло і не бути, якби ще курсантом Олександр здався. Викладачі особливих талантів в ньому не бачили, перші польоти йому не вдавалися. А він взявся працювати над собою, адже марив небом. По-справжньому його потенціал розкрила війна. Як згадують його колеги, 24 лютого він чи не єдиний на увесь аеродром був без страху в очах. Виконуючи завдання, він не боявся іти на другий захід, аби добити ворога та нанести максимальних втрат.

Олександр Кукурба

За кілька місяців війни Олександр Кукурба став повним кавалером ордені Богдана Хмельницького (I, II та III ступеня), і ще за життя – Героєм України.

«Завдяки його сміливим діям знищено десятки одиниць ворожої техніки і сотні окупантів», – зазначив Президент України Володимир Зеленський.

У ході відбиття російського вторгнення в Україну виконав 100 бойових вильотів, знищив понад 20 танків, близько 50 бойових одиниць бронетехніки та інших засобів, а також більше 300 осіб живої сили противника. Загинув під час свого 100-го польоту.

Новини по темі