Гречка по 100 гривень: чи будуть далі рости ціни на цю крупу в Україні (прогноз фінансового аналітика)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
 Чи буде далі дорожчати гречка: прогноз експерта у сюжеті ТСН
freepik.com

Ціни на гречку продовжують рости, чи є цьому межа?

Поділитися:

Ціна на гречку в Україні продовжує бити рекорди: за 1 кг улюбленої крупі багатьої українців в магазинах встановлюють ціни вже у 100 та навіть більше гривень. Чи будуть далі рости ціни на гречку та чому? У сюжеті ТСН пояснив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Експерт наголошує, що ціни на гречку, як і на інші товари в Україні, ростуть через інфляцію, спровоковану війною і погіршенням нашої економіки. Щодо власне гречки, Олексій Кущ каже:

"Гречка в Україні відноситься до товарів, ціни на які є певним маркером для суспільства. У нас гречка виступає індикатором інфляції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Те, що ціни на цей товар зросли, цілком природно, наголошує фінансовий аналітик. Адже попит на гречку в Україні традиційно високий, і внутрішній ринок не може його задовільнити. Мминулого року українські аграрії зібрали понад 100 тисяч тонн цієї крупи, обсяг споживання ж її у нас вдвічі більший. Тож через те, що значну частину гречки, яку споживають українці, ми імпортуємо, ціни на неї зараз ростуть. Після збору нового врожаю на нас чекає незначне зниження цін на гречку, у межах 20-30%. Детальніше про це у сюжеті ТСН:

Та варто розуміти, що взимку ціни на більшість товарів, не лише на гречку, будуть високими. Олексій Кущ попереджає:

"На нас взимку чекає дуже серйозний період зростання цін. Адже влітку ми маємо сезонні овочі і фрукти, а крім того, ми поки втратили поставки продуктів з тимчасово окупованих територій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на газ і тепло для українців не зростатимуть до кінця війни

Тож варто готуватися до непростої зими, прогнозує фінансовий аналітик.

Новини по темі