Чому дорожчає гречка та яка ціна буде на цю крупу в Україні: коментарі експертів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому росте ціна на гречку та якою буде її вартість у майбутньому: коментарі експертів
freepik.com

Ціна на гречку в Україні стрімко росте. З чим це пов'язано та які прогнози експертів з цього питання?

Поділитися:

Гречка – це крупа, на яку є традиційно високий попит в Україні. Українці люблять гречану кашу, і гречка стала соціально значущим товаром в нашій країні. Проте ціна на гречку з початком війни, спричиненої вторгненням в Україну росії, стрімко зростає. З чим це пов'язано та якою буде вартість гречки? Розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Україні зросли ціни на продукти харчування: які продукти подорожчали, які залишилися зі старою ціною, а які — навпаки подешевшали? (статистика Держстату)

Олександр Любчич, заввідділу технологій зернових культур Національного інституту землеробства, розповідає:

"Посівна в Україні проходить в рамках оптимальних строків, виконується вчасно".

А заступниця директора з питань селекції Національного інституту землеробства Олена Костенко зауважила:

"Зараз збільшився попит на насіння гречки, проса, сої, ці культури мають внутрішній високий попит".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші українців: яку економічну ситуацію прогнозують для нашої країни

Але з гречкою склалася доволі складна ситуація, оскільки Україна половину попиту цієї культури імпортує, і що найгірше – фактично від росії. Щороку українці споживають 140 тисяч тонн гречки: ми вирощуємо половину, решта – це крупа російського походження, яку перевозили до Казахстану і звідти реалізовували в Україну в обхід заборони на імпорт товарів з країни-агресорки. Звісно, що з початком війни цей товаропотік було припинено, тож в Україні сформувався певний дефіцит гречки:

гречка імпорт

Виконавчий директор міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий розповідає:

"Сьогодні, коли росія закрита для поставок гречки, ми почали відчувати великий дефіцит на ринку як посівного матеріалу, так і крупи на продаж. Ціни на гречку будуть ще рости: за тиждень-другий передбачається різке здорожчання крупи, ціна якої буде не менше 80-90 грн за кг залежно від регіону України".

Вихід є на наступний рік, вважає Сергій Громовий. Треба суттєво збільшити посіви гречки в Україні, і зараз в цьому нам допомагає Канада. Завдяки співпраці урядів України і Канади до нас їдуть 140 тонн гречаного насіння, чим можуть скористатися фермери на деокупованих територіях, які не встигли посіяти ранні культури. Тож посівна 2022 продовжується. А цього року багатьом українцям доведеться рідше вживати улюблену кашу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну може очікувати демографічна криза через масовий виїзд жінок та дітей за кордон: як її уникнути та як стимулювати повертатися

Чи боятися українцям дефіциту гречки, дивіться у сюжеті "Сніданку з 1+1":

Новини по темі