Гроші на ЗСУ, а не на бруківку: як пройшли протести під КМДА та якою була реакція мера столиці (відео)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як пройшли протести у Києві за збільшення допомоги ЗСУ: відео

У ТСН розповіли про результати голосування за міський бюджет на 2024 рік.

Поділитися:

У день ухвалення міського бюджету на 2024 рік, 14 грудня, кияни вийшли на мітинг під будівлю Київської міської державної адміністрації. Вони вимагали, щоб кошти з непершочергових потреб перерозподілили на допомогу Збройним Силам України. Про результати протестів та реакцію мера столиці розповіли у ТСН.

Гроші на ЗСУ: як проходили протести під КМДА

У проєкті міського бюджету на підтримку армії було закладено мільярд гривень. Однак, на думку мітингувальників, цих коштів недостатньо. Вони вимагали, щоб міська влада перерозподілила кошти з інших, некритичних статей бюджету. Мітингувальників кілька разів за день розганяла повітряна тривога, але після відбою вони поверталися і казали, що не розійдуться, поки їх не почують.

"Однією з наших вимог було, щоб на цю програму (допомоги ЗСУ - прим. ред) виділили щонайменше 5 млрд", — поділився один з учасників акції.

Натомість в бюджет на 2024 рік було закладено в п'ятеро менше. Найбільше коштів планують витратити на освіту та транспортну галузь — по 27 і 24 мільярди відповідно. Міський голова Віталій Кличко спробував заспокоїти активістів ще до початку засідання, заявивши, що Київрада додатково виділить 600 млн гривень до цьогорічного кошторису на підтримку захисників та захисниць України. Відповідь мітингувальників не змусила себе чекати:

"600 мільйонів мало!", - скандували кияни під КМДА.

Зрештою міська рада ухвалила кошторис на наступний рік: майже 73 млрд грн, з яких 1 млрд піде на допомогу військовим. Суму депутати називають попередньою й обіцяють збільшити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герою України Олександру Мацієвському встановили пам’ятник в Києві: відео

Реакція мера столиці на протести

Виходити до мітингарів мер Віталій Кличко не став. Натомість він порадив учасникам акції долучитися до лав ЗСУ:  

"У нас з мобілізацією проблеми. Дуже дивно, коли переважна більшість хлопців у віці від 20 до 40 років зараз приходять і кажуть: "Гроші на ЗСУ". Вони морально підтримують. Якщо серце болить, чому не надягають військову форму й не захищають країну?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попри війну, блекаути і параліч метро ціни на оренду квартир у Києві ростуть: чому, пояснили в ТСН

Дивіться, як проходив мітинг у сюжеті ТСН, що виходить щодня о 19:30 в марафоні новин та на YouTube:

Новини по темі