Кривавий щоденник окупанта: журналістка ТСН отримала рукописні зізнання росіянина про злочини (фото)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Журналістка ТСН отримала рукописні зізнання росіянина про злочини: справжній щоденник окупанта (фото)

Журналістка ТСН отримала від українських військових рукописний щоденник окупанта.

Поділитися:

Журналістка ТСН Юлія Кирієнко отримала від українських військових цінний доказ злочинів росіян, а саме — рукописний щоденник російського окупанта. Щоденник передали журналістці військові, які брали участь у звільненні Харківщини. На сторінках щоденника — злочини армії Кремля, які та коїла в області від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Хто був автором щоденника і чому вирішив усе занотувати розбирались у ТСН.

На сторінках щоденника російський окупант пише від руки про свою "подорож" до України від першого дня повномасштабної війни. Він описує майже кожен день свого перебування на українській землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жодних принципів чи поняття честі, у них ціль — знищити": розмова про війну Наталії Нагорної з Юлією Кирієнко у новому спецпроєкті ТСН "День на передовій"

Цей непримітний зошит серед купи мотлоху знайшли наші солдати, коли зачищали від окупантів села Харківщини. З одного з приватних будинків російська армія тікала і кидала геть усе: зброю, техніку, документи, і один із солдатів покинув його, щоденник окупанта... 

"Були дивно, коли знайшли зошит, тому що він має в собі більше 10 сторінок, де військовослужбовець розписує, як все відбувалося", — розказує один з бійців.

Російський солдат описував події, які відбувались у Північній Салтівці Харкова:

"Господи, це була страшна, але гарна ніч. У передмісті Харкова багато приватних будинків. У приціл я бачив величезну смугу будинків, до самих багатоповерхівок Харків. Цієї ночі все це поливалося вогнем «Градів». У приціл я бачив, як горіло все. Це була просто величезна смуга сіл. Небо було криваво-червоного кольору всю ніч. І над нашими «Градами» та над селами. Це було жахливо, але як гарно. Я запам'ятав це на все життя. У пам'яті своїй я відзначив це, як криваву ніч".

Відомо, що стріляла по Салтівці 25-та артилерійська бригада росії. Як потім сказав один із полонених російських солдатів: вони робили це навмисно.

Український армієць на псевдо "Муфаса" був одним із тих, хто знайшов щоденник і читав його. Разом з журналісткою вони дізналися, що автором щоденника був російський солдат з-під Пскова, який підписав контракт і в свої 20 став розвідником 25-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади із міста Луга. А псевдо мав — Пес.

"Це не був офіцер. Це не був якийсь командир, але це був службовець контрактної служби. Тобто він вже проходив службу не перший рік", — розповів командир спецпідрозділу ЗСУ "Ментол".

Якщо вірити щоденнику, у бік українського кордону з околиць російського Бєлгорода Пес на своїй бойовій машині висунувся в ніч на 24 лютого у складі розвідувального батальйону. Його підрозділ намагався закріпитися на підступах до Харкова.

"Це моя перша гаряча точка", — зазначив російський окупант.

Ледве не в кожному рядку він описує, як наживаються українським майном російські загарбники. Російські окупанти залишали по собі суцільний смітник, а всі речі, до яких торкалися, маркували своїми символами. Нелюди навіть над тваринами знущалися.

"Бігав собака, і на спині намальовано фарбою «Z» балончиком", — розповідають українські бійці.

І грабували скрізь, де могли. Навіть зошит, той, в якому писав свій щоденник, "Пес" вкрав. Є в цьому щоденнику одна яскрава деталь, яка видає російську армію — це ті, кого кремль не визнає за своїх. Їх натомість видав 20-річний окупант:

"Ми вперше побачили представників ПВК, хлопців у "мохе", (камуфляж такий), кросівках, а не берцях. Ці хлопці — ПВК (найманці), приватна військова компанія, офіційно їх на території рф немає, але це тільки офіційно. Ходять чутки, що вони довго не живуть — рік, два — не більше".

Автор щоденника встиг списати всього 9 сторінок, так коротко тривала його перша в житті "закордонна подорож":

"Ех, скільки горілки ще не випито, на своєму весіллі ще не нажерся", — писав російський окупант. 

ТСН передали цей щоденник до Національного музею історії України у Другій світовій, де він доповнить експозицію "Україна - розп'яття". А свого часу цей рукопис долучать і до судових справ проти росії, адже на кожній його сторінці описані злочини армії Кремля.

Журналістка Юлія Кирієнко на своїй сторінці в Facebook почала публікувати щоденник частинами, і обіцяє показати усі його сторінки. Ось перша сторінка рукопису: 

щоденник

Дивіться сюжет, де детально аналізується щоденник російського окупанта:

Новини по темі