Що робити, якщо лікар вимагає хабар: куди звертатися і де зареєструвати скаргу

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Лікар вимагає хабар: куди звертатися зі скаргою та як повернути гроші, які незаконно взяли у лікарні

Що робити, якщо лікар вимагає хабар: куди звертатися зі скаргою та як повернути гроші, які незаконно взяли у лікарні

Поділитися:

На вимагання коштів найчастіше скаржаться пацієнти до Національної служби здоров'я. Тільки за 2024 рік надійшло вже 1,8 тисячі таких сигналів про лікарні по всій Україні. Що робити, якщо лікар вимагає хабар, дізналися в сюжеті ТСН, який виходить по буднях о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

Як правильно сформувати скаргу, щоб відшкодували гроші, які незаконно взяті з вас у лікарні? Журналістка ТСН Ірина Маркевич розповіла про пацієнтів, які не просто відстояли свої права, а повернули кошти, витрачені на лікування.

Так, пацієнтка Людмила, якій діагностували онкологічне захворювання, мала пройти комп'ютерну томографію. Цю послугу Національна служба здоров'я оплачує лікарні за кожного пацієнта. Але коли вона прийшла до Харківського центру онкології з електронним направленням від лікаря, їй сказали, що потрібно заплатити 2800 грн, або чекати на обстеження 8 місяців. Вона написала заяву головному лікарю онкоцентру і до Національної служби здоров'я, після чого безкоштовне місце на КТ знайшлося практично відразу.

У спільноті взаємодопомоги онкопацієнтів Афіна, де проводять щорічні опитування, кажуть, що КТ, УЗД та мамографія – ті обстеження, за які лікарні по всій Україні постійно вимагають гроші. При цьому за кожну таку послугу медустанови звітують НСЗУ та отримують бюджетні кошти.

«Лише 21 відсоток зміг минулого року отримати комп'ютерну томографію безкоштовно», - каже засновниця спільноти проти раку Вікторія Романюк.

Куди звертатись, якщо у лікарні вимагають хабар?

Щоб оформити скаргу, є чотири канали для зв'язку:

  • офіційна електронна пошта НСЗУ info@nszu.gov.ua
  • гаряча лінія 1677, де оператор зможе офіційно зареєструвати скаргу
  • онлайн-форма на офіційному сайті НСЗУ у розділі «звернення громадян»
  • офіційний лист за адресою: 04073 Київ, проспект Степана Бандери, 19

Щоб скаргу розглянули, її слід правильно подати.

Хабарі в лікарнях

«Коли ви вже віддали гроші – незаконно, хабар, подяку, називайте, як хочете, повернути їх важче, ніж, коли ви звернулися в процесі вимагання грошей», - наголошує Тарас Стеценко, заступник начальника відділу по роботі зі скаргами пацієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інсульт в Україні помолодшав на 10-15 років: поради лікаря, як розпізнати та вберегти здоров'я

Новини по темі