Інсульт в Україні помолодшав на 10-15 років: поради лікаря, як розпізнати та вберегти здоров'я

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ці симптоми інсульту має знати кожен: як запобігти хворобі
Freepik

Ці симптоми інсульту має знати кожен: у Сніданку з 1+1 розповіли, як запобігти хворобі

Поділитися:

Інсульт, або гостре порушення мозкового кровообігу, стає все більш актуальною проблемою в Україні. За даними Міністерства охорони здоров'я, щорічно в країні відбувається близько 100-110 тисяч випадків інсультів, з яких близько 40-50% закінчуються летально. Протягом повномасштабної війни інсульт помолодшав одразу на 10-15 років. Це ставить проблему серцево-судинних захворювань на одну з провідних позицій серед причин смертності українців. Детальніше про це розповів лікар-хірург, заступник директора інституту серцевосудинної хірургії імені Амосова, доктор медичних наук Костянтин Руденко у Сніданку з 1+1що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

"Помилка багатьох наших глядачів у тому, що вони вважають інсульт крововиливом. Це не зовсім так".

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу. Він буває двох видів: крововилив і тромбоз (перекриття судини). Наприклад, людина може мати проблеми зі згортанням крові, виникають внутрішньосерцеві тромби або емболи. Вони потрапляють у судину і закупорюють її, кров не може нормально проходити. Виникає перекриття кровообігу, клітини головного мозку не отримують кисень та інші речовини, і вони гинуть.

Які симптоми інсульту?

  • Втрата свідомості
  • Порушення ритму серця
  • Оніміння обличчя
  • Зміна рис обличчя
  • Головний біль.

"Якщо людина не може підняти кінцівки або усміхнутися – це 100% інсульт. Треба миттєво викликати швидку."

В молодому віці інсульти часто супроводжуються крововиливами через аневризми судин, які можуть лопатися при підвищенні тиску. Людина може втратити свідомість або відчувати запаморочення.

Профілактика інсультів

Профілактика інсультів і інфарктів схожа: контроль артеріального тиску, частоти серцевих скорочень, рівня цукру в крові, уникнення ерітмій. Також важливо уникати тютюнопаління і зловживання алкоголем. Починати потрібно з сімейного лікаря, який може направити до кардіохірурга для детальнішої перевірки. Чим швидше виявлено порушення мозкового кровообігу, тим більші шанси на успішне вилікування та уникнення негативних наслідків.

Пам'ятайте, ваше здоров'я - у ваших руках. Бережіть себе та слідкуйте за своїм здоров'ям!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі