Мобілізація військовозобов'язаних жінок: військовий експерт пояснив, як відбуватиметься

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Мобілізація військовозобов'язаних жінок в Україні: військовий експерт пояснив, як відбуватиметься
Pixabay/Tumisu

Олег Жданов роз’яснив, як має відбуватись постановка на облік жінок в Україні відповідно до чинних законів.

Поділитися:

Військовий експерт Олег Жданов прокоментував тему мобілізації жінок в Украні. Експерт роз’яснив, як проходитиме постановка на облік військовозобов'язаних  жінок.

"Наскільки я знаю з роз'яснень Генерального штабу збройних сил України та Міністерства оборони України, це постановка на облік і створення єдиного реєстру військовозобов'язаних. Він буде здійснюватися на підставі закону, який має перелік (більше ніж 100 спеціальностей) які підлягають мобілізації саме за освітою, а не роботою. Тобто, згідно з дипломом, який людина отримала, якщо ця спеціальність потрапляє під військову зобов’язаність, то ставитимуть на облік згідно з військово-обліковою спеціальністю", — розказав Олег Жданов.

Що ж стосується жінок, які працюють не за освітою, то експерт розповів, як має відбуватись постановка на облік у такій ситуації:

"Якщо людина працює не за спеціальністю, а на іншій роботі, при постановці на облік при подачі документів, це буде враховуватися військкоматом і буде або змінена військово-облікова спеціальність на підставі трудового стажу, або ця жінка буде поставлена ​​в чергу на проходження військових зборів або з відновлення старої облікової спеціальності або з набуття нової військово-облікової спеціальності".

Олег Жданов зауважує що наразі відбуватиметься лише постановка на облік та зведення необхідної документації, а усі збори та навчання мають проходити вже після закінчення війни:

"Ці збори будуть проводитися не зараз, не треба відразу панікувати. Ніхто призивати зараз не буде, тільки створюється реєстр, як пояснило Міністерство оборони. Збори будуть проходити, я так розумію, вже після закінчення війни, коли ми закінчимо всі активні бойові дії. Генеральний штаб створить на підставі реєстру розклад військових зборів для військовозобов'язаних жінок. Поки що ніхто не перешкоджатиме виїзду жінок за кордон після постановки їх на військовий облік. Поки що просто йде впорядкування та виконання закону України, який був прийнятий минулого року".

Раніше у Генштабі ЗСУ пояснили, що жінок в Україні братимуть на військовий облік лише за власним бажанням.

Новини по темі