"Мобілізація для жінок буде точковою, але виїжджати вони без дозволу не зможуть", — обговорення з експертом на YouTube-каналі ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Мобілізація для жінок буде точковою, але виїжджати вони без дозволу не зможуть, розказав ексрадник МВС та Офісу президента
freepik.com

Віктор Андрусів розповів деталі про мобілізацію жінок та дозвіл на виїзд за кордон.

Поділитися:

Віктор Андрусів, ексрадник Міністерства внутрішніх справ України та керівника Офісу президента, виконавчий директор Українського інституту майбутнього, засновник волонтерського проєкту «Добробат», розповів деталі про мобілізацію жінок та дозвіл на виїзд за кордон. Військовий облік для жінок стартує 1 жовтня 2022 року.

"Я відразу уточнити, тому що гучні заголовки, вони трішки не правильно подали усю цю ситуацію. Насправді, нічого особливо не змінилося. Жінки постійно були військовозобов'язаними для конкретних професій. Просто раніше перелік цих професій був вужчий. Раніше це були жінки медики з рідкісними фахами, жінки-хіміки, причетні до розробки озброєнь. Зараз цей перелік розширили, зокрема тепер туди входять жінки, які працюють на залізниці. Тому що залізниця зараз виконує фактично надзвичайно стратегічну роль і звичайно, що вони будуть теж ставитися на військовий облік. Насправді для жінок нічого не змінилось, окрім додаткових кількох професій", — розказав Андрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша жінка-сапер у лавах Нацгвардії: історія 30-річної Марини, яка змінила фах

"Масштабно всіх жінок до воєнкоматів ніхто закликати не буде, це буде відбуватися точково, на ряді підприємств. До жінок будуть звертатися стати на облік і їх можуть мобілізувати", — пояснив Андрусів.

Однак Віктор Андрусів підтвердив, що жінки, які стоять на військовому обліку, не зможуть виїздити за кордон:

"Так, як і ті жінки, що раніше були військовозобов'язаними, усі жінки, що стоять на обліку можуть виїхати тільки на підставі окремого дозволу. Це буде стосуватися додатково 2-3 тисяч жінок, які попадуть на цей облік".

Раніше заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомляла, що наразі у ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок та немає заборони на виїзд за кордон.

Нагадаємо, у лавах ЗСУ – 37 тисяч жінок, понад 1 тисяча з них стали командирами. 

Новини по темі