10 годин замість чотирьох: коли покращиться мобільний зв'язок під час відключень світла

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Мобільні оператори забезпечуватимуть 10 годин безперервного зв'язку в умовах війни

Мобільний зв'язок під час відключень світла: які нові вимоги до операторів мереж та коли чекати покращення

Поділитися:

В умовах воєнного стану стабільний зв'язок набуває вирішального значення. Він забезпечує координацію, інформування та спокій громадян. Але що робити, коли через відключення електроенергії мобільний зв'язок стає нестабільним? Відповідь на це питання знають у національному центрі оперативно-технічного управління мережами. Про нові правила забезпечення зв'язком і терміни їх реалізації детальніше розповіли у ефірі ТСН, який виходить о 19:30 на YouTube та в марафоні новин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ДТЕК відповіли, чи справді у серпні покращиться ситуація зі світлом

Десять годин замість чотирьох

Зараз, у період знеструмлень, мобільні оператори стикаються з проблемою недостатнього резервного живлення базових станцій. Нині енергії вистачає лише на чотири години роботи, що є явно недостатнім. В умовах воєнного стану, необхідно подовжити цей час щонайменше до десяти годин. Національний центр оперативно-технічного управління мережами висунув нові вимоги до операторів зв'язку. Згідно з ними, до 1 жовтня цього року всі оператори повинні забезпечити роботу своїх мереж на резервному живленні протягом десяти годин.

Плани та терміни

Щоб досягти цієї мети, оператори зв'язку мають встановити більш потужні генератори у 60% базових станцій кожної області вже до початку жовтня. Це означає суттєві інвестиції у нове обладнання та його оперативне встановлення. Наступний етап - збільшення кількості таких базових станцій до 70% до 1 листопада. Цей перехідний період дасть змогу операторам підготуватися до остаточного дедлайну.

Поступове збільшення покриття

З 1 грудня планується збільшити кількість базових станцій з потужними генераторами до 80%. Це стане можливим завдяки ефективній співпраці між національним центром та операторами зв'язку, а також активній підтримці держави.

Завершальний етап передбачає, що до 1 лютого наступного року всі 100% базових станцій по країні повинні надавати 10 годин безперервного зв'язку. Це амбітне завдання, яке потребує значних ресурсів, але воно цілком здійсненне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відключень світла стане менше: коли та як зміняться графіки

Новини по темі