Небезпечні укуси: чому українці масово потерпають від алергії

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Небезпечні укуси: чому українці масово потерпають від алергії
Getty Images

Що робити, якщо помітили на тілі червоні пухирі: поради від лікаря-алерголога.

Поділитися:

У весняний і літній період багато людей вибирають парки та зелені зони для відпочинку. Однак, нещодавно у Києві почали масово скаржитися на агресивну алергічну реакцію, спровоковану укусами мошок. Цей явище стало серйозною проблемою для містян, які не можуть насолоджуватися відпочинком через небезпеку, що чинять ці комахи.

Поширення мошок у Києві стало масовим явищем, з яким зіткнулися не лише відпочиваючі, а й мешканці міста, які проводять час на відкритих територіях. За словами лікарів, укуси цих комах можуть викликати серйозні алергічні реакції та інфекційні ускладнення.

Укуси мошок можуть викликати різні симптоми, які можуть бути легкими у більшості людей, але можуть бути серйозними у деяких випадках. Основні симптоми укусу мошок включають:

  • Свербіж і печіння

  • Поодинокі червоні висипання

  • Легка біль

  • Легке пухлина

  • Червоні плями із свербіжем

  • Загострення алергічних захворювань

У разі виникнення симптомів алергічної реакції після укусу мошки, як-от набряк, свербіж, висип або ускладнення дихальних шляхів, важливо негайно звернутися до лікаря.

Президентка асоціації професіоналів довкілля, Людмила Циганок, пояснює, що зазвичай така мошкара живе у регіонах, де багато лісів, водойм, вогко і тепло, зокрема на Волині та у північних областях, як то Чернігівщина. Однак, клімат змінюється, комахи мігрують. Мошка з'їдає мікроорганізми відмерлих решток. Вона харчується також відмерлими рештками рослинності, але потрапивши у міста, кусючі переселенці стали заручниками обставин -тепер у них нове меню, вони згризають верхні шматочки епітелію і таким чином виживають.

Олександр Назаренко, головний лікар клініки імунології та алергології, каже, до нього цьогоріч із такими симптомами, звертається дуже багато пацієнтів. Алергія до комах часто пов'язана з токсичною дієею слини цих мошків, це може бути у людей, у кого є різні порушення обміну речовин або, коли є алергічна реакція до комах, наприклад, бджіл, ос, або до кліщів домашнього пилу. Лікар радить, насамперед, приймати антигістамінні препарати і не розчесувати місця укусу. Стає гірше - спішіть до медиків, бо можливі навіть летальні випадки.

"Чиста алергічна або токсикоалергічна реакція іде одразу. Через декілька хвилин, а вже якщо приєднується інфекція, то це буде вже декілька днів, і тоді буде набряк, може бути і нагноєння".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі