«Переможці» та хорватські ветерани у жовто-синіх шарфах зіграли в футбол

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
«Переможці» вболівали за українську футбольну збірну в компанії з хорватськими ветеранами
1plus1.ua

Українські герої проекту «Переможці» і хорватські герої виставки «Дні після»: фото, які вражають.

Поділитися:

У Збірної України з футболу з'явилася найбільша в історії фан-підтримкаДо Києва зі столиці Хорватії міста Загреб повернулися Переможці з дружинами. В рамках усеукраїнського туру «Вірні збірній» вони у спеціальному автобусі подолали два кордони та проїхали 3000 кілометрів, щоб підтримати на трибунах Україну в футбольному матчі з Хорватією та поспілкуватися з хорватськими ветеранами та українською діаспорою.

Переможці – це учасники проекту, організованого ТСН та VIVA! та присвяченого героям, які втратили частини тіла в боях в АТО, але не втратили жаги до життя та сили духу. Їхали Сергій Романовський, Сергій Храпко, Юрій Дмитренко, Вадим Довгорук, Олександр Швецов та Олексій Аванесян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Вітвіцька та проект «Переможці» зірвали оплески на церемонії «Viva!»

Одразу після прибуття Переможців у Загреб українська футбольна збірна запросила їх на відкрите тренування на стадіон Максимір. Герої привіталися з нашими футболістами, зокрема, із Романом Зозулею та з тренером Андрієм Шевченком.

Наступного дня відбувся товариський матч між хорватськими та українськими вболівальниками, і на поле під гучні оплески трибун вийшли й українські герої на протезах. Разом з українськими вболівальниками були і хорватські ветерани у жовто-синіх шарфах.

На тренування та матч встигла також приїхати куратор проекту «Переможці» Соломія Вітвіцька, яка зауважила, що місто Загреб доступне та пристосоване для людей з інвалідністю, нам варто цього повчитися.

Графік двох днів перебування Переможців у Загребі було розписано по хвилинах. Найбільше вражень наші молоді герої отримали від спілкування зі старшими колегами-військовими – ветеранами хорватської війни, тож українці змогли уявити себе в майбутньому, через 20 років.

Розповіді героїв Хорватії дуже надихали і, головне, дали надію на перемогу та мир. Якщо хорвати після таких  важких випробувань змогли стати розвинутою європейською країною, то і в нас є всі шанси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіркові учасники забігу «Переможці» провели відкрите тренування (фото)

Переможці побували на зустрічі в офісі організації  HVIDR RH і познайомилися з лідером об’єднання депутатом парламенту Йосипом Дакичем та з активістами руху, більшість яких також утратили частини тіла в боях за батьківщину. Хорватська війна тривала 5 років. Унаслідок сусідської агресії великосербських сил додому не повернулися понад 13 тисяч людей.

Так, як нині у нас, багатьом молодим воїнам, які обстояли тоді незалежність Хорватії, довелося починати життя спочатку. Для української сторони особливо важливий досвід психологічної реабілітації ветеранів, котрі повертаються до мирного життя. 

В Хорватії діє ціле Міністерство у справах ветеранів, що дозволяє гідно захищати права героїв та їхніх родин та залагоджувати багато проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно називати людей з інвалідністю

Наші герої розповіли новим друзям про соціальний мультимедійний проект «Переможці» та презентували журнал «VIVA! Переможці», а дружини воїнів, які стали волонтерками, розповіли про активну роль жінок в Україні, зокрема, у допомозі в госпіталях, у забезпеченні та підтримці української армії. 

Хорвати же презентували свій фотопроект «Дні після», присвячений їхнім посивілим дужим чоловікам-ветеранам, які мають шрами, інвалідність, але живуть гідно, виховують дітей і щасливі за свою країну, яка стала європейською, суверенною, успішною та визнаною у всьому світі, приєдналася до НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Вітвіцька стала «Жінкою України» за активну громадську діяльність

Є ідея презентувати наші тематичні проекти разом, розповідати одразу про два покоління двох воєн та продовжувати активне спілкування та співпрацю з хорватськими ветеранами. Українці, зокрема, запросили делегацію дружньої країни на презентацію соціального мультимедійного проекту «Переможці-2» 19 квітня у Київ.

Спілкування було настільки цікавим та корисним, що рано-вранці в день від’їзду українців у Київ хорватські ветерани прийшли провести колег.

Окремо хочемо подякувати українському посольству в Хорватії та Міністерству закордонних справ, які допомогли в усіх питаннях. Разом з командою посольства ми побували на вулиці Українській – є така вулиця на карті Загреба.

Координатором з питань міжнародної співпраці проекту «Переможці» стала відомий волонтер Аня Гвоздяр. Меценатом туру «Вірні Збірній» та візиту Переможців виступив Андрій Мацола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціальний проект «Переможці» підтримав відомий меценат Андрій Мацола

Спеціальну форму для Переможців –  стильні реглани #thevictors – підготував Андре Тан. Такі реглани незабаром з’являться в мережі його дизайнерських магазинів для благодійного продажу. 

Зауважимо, що 2017 року присвячений ветеранам АТО соціальний мультимедійний проект «Переможці», організований ТСН та журналом VIVA!, оновлюється та розширюється. Тепер у ньому задіяно понад 30 учасників, вже готова фотосесія героїв у студії Олександра Мордерера і Тетяни Рубльової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект «Viva! Переможці» за рік допоміг зібрати 30 млн грн

До проекту приєдналися і чемпіони-паралімпійці. Це герої, якими пишається вся Україна. Наша ініціатива спільно з партнерами, благодійною організацією «Серце воїна», привертає увагу до якісної психологічної та фізіологічної, зокрема, спортивної реабілітації для ветеранів, які повертаються до мирного життя після поранень, а також до розвитку спортивного протезування в Україні. 

Допомогти в розвитку проекту, який надихає всіх нас не здаватися, а діяти й перемагати, одразу зголосився відомий меценат Андрій Мацола. 19 квітня відбудеться грандіозне відкриття виставки «Переможці-2» в  залі ballpark НСК «Олімпійський». Наразі триває виставка в Сумах.

Новини по темі