Провели на робочій зміні понад 40 діб: працівники ДСНС вирішили не залишати окуповану зону ЧАЕС без нагляду (сюжет ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Провели на робочій зміні понад 40 діб: працівники ДСНС вирішили не залишати окуповану зону ЧАЕС без нагляду (сюжет ТСН)

Що пережили рятувальники на окупованій ЧАЕС?

Поділитися:

40 діб чорнобильські рятувальники перебували в окупації у зоні відчуження, доки російських військових не витіснили наші захисники. 84 працівники добровільно не залишали місце несення служби, щоб не залишити небезпечну зону без нагляду. Вони вступили на першу після окупації зміну. Як рятувальникам вдалося вижити під час російського наступу та наскільки небезпечно тепер гасити пожежу в Чорнобильській зоні після рашистської навали розповіли у ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випадково зламала руку окупанту, коли мила підлогу: історія Людмили, що відбула 600-годинну робочу зміну на окупованій ЧАЕС у "Щоденниках війни"

84 працівники ДСНС свідомо пішли на робочу зміну, тривалістю більше ніж місяць, аби запобігти більшій біді. Сергій Стрельченко, заступник керівника пожежно-рятувального загону Чорнобиля каже:

Якби щось відбулося на станції або у чорнобильській зоні у зв'язку з військовими діями, було б непереливки всьому світу. Тому було прийнято рішення залишатися на робочому місці та виконувати свої обов'язки за призначенням.

Допоки тривала російська окупація зони відчуження, рятувальники з десяток разів виїздили на гасіння пожеж навколо Чорнобиля. Працювати доводилося під дулами російських автоматів. Російські військові примушували рятувальників шикуватись на плацу, коли як самі нишпорили в службових приміщеннях, вилучаючи також і особисті цінні речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Здається, це перший в історії музичний виступ на ЧАЕС", — Святослав Вакарчук виступив на звільненій від рашистів атомній станції

Окрім постійних ганебних перевірок чоловіки потерпали від нестачі їжі. 71-річний Віктор Тимофійович до окупації годував працівників підприємства, яке стежило за радіоактивними відходами. Коли їх поспіхом евакуювали, пан Віктор став ділитися запасами продуктів з рятувальниками.

У Чорнобильських лісах російські окупанти залишили по собі міни. Після інциденту, який ледь не обернувся на трагедію, з пожежною машиною, що після підриву не підлягає ремонту, рятувальники виїздять до осередків горіння у супроводі піротехніків та на автомобілях капотної системи.

Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі