Постановка на військовий облік: що потрібно знати 17-річним юнакам та їхнім батькам

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Повістки 17-річним: за яких обставин можуть викликати до ТЦК

17-річним юнакам, які не стали на військовий облік, надсилатимуть повістки.

Поділитися:

Юнаки, які не приписалися до призовних дільниць, будуть отримувати повістки. Йдеться про хлопців, яким цього року виповнюється 17. У Сухопутних військах пояснюють, що це не стосується мобілізації. Відповідно до 14-ї статті закону про військовий обов'язок і військову службу, юнаки, яким виповнюється 17 років, мають самі стати на військовий облік. Про це детальніше розповів речник Міноборони Дмитро Лазуткін в сюжеті ТСН, що виходить щоденно о 19:30 в Youtube ТСН, а також у марафоні новин.

"Ті, хто цього не зробив з тих чи інших причин, мають це зробити, і для цього будуть розсилати повістки. Ці заходить не мають відношення до мобілізації".

За законом, протягом січня-березня у рік, коли юнакові виповнюється 17, він має особисто з'явитися у ТЦК, пройти медогляд та отримати документ. І якщо хлопець не зробив цього у встановлені законом строки, тоді і може отримати повістку.

"Людині потрібно прийти в ТЦК з документами. А саме: свідоцтвом про народження, ідентифікаційним кодом, паспортом. І якщо вона десь навчалася, займалась в якихось секціях, що, так чи інакше, до військової справи мають відношення, то теж якісь сертифікати чи грамоти принести".

Постановка на облік напряму впливає на навчання у вищих навчальних закладах, бо юнак отримує військово-обліковий документ, так зване приписне, без якого вступити просто неможливо.

Існують правила військового обліку і за їх порушення передбачені адміністративні штрафи. Та чи застосовуватимуть їх до юнаків - поки невідомо.

"Зараз ці штрафи збільшено, тому відкидати того, що штраф може бути, ми не можемо, тому що є норма закону. І зараз суми штрафів доволі суттєві. Але практика попередніх років не передбачала жорстких заходів у таких випадках. 17-річні юнаки, які зараз за кордоном, теж повинні стати на військовий облік. Зробити це дистанційно неможливо поки що".

Штрафи за порушення правил військового обліку:

  • Перший штраф - 3400-5100 грн
  • Повторне порушення - 5100-8500 грн
  • В особливий період - 17000-25500 грн

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі