Кому необхідно оновити дані у ТЦК і як швидко це треба зробити

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Кому необхідно з'явитись до ТЦК і як швидко це треба зробити
Getty Images

Україна готується до мобілізації: що зміниться для військовозобов'язаних.

Поділитися:

Мобілізація в Україні триває, а обов'язок кожного військовозобов'язаного захищати країну підкріплюється законом про мобілізацію, який набуде чинності вже 18 травня. Хто має обов'язково з'явитися до ТЦК, які зміни чекають на українців, та яких спеціалістів найбільше потребують наразі в ЗСУ - розповіли у ефірі ТСН.

З 18 травня 2024 року в Україні набуває чинності закон про мобілізацію, який ставить перед кожним чоловіком віком від 18 до 60 років обов'язок оновити свої дані у Територіальних Центрах Комплектування (ТЦК). Відповідно до закону, кожен чоловік зобов'язаний мати при собі військово-обліковий документ із відповідними відмітками. В разі відсутності таких документів під час перевірки до нього можуть виникнути питання з боку працівників ТЦК. Про це зазначив представник Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Глущенко, в одному з інтерв'ю:

"Тепер громадяни матимуть статус або придатний до військової служби, або непридатний до військової служби. Таким чином ця інформація буде внесена до єдиного державного реєстру призовників, військовозобовʼязаних і резервістів. Це буде оновлена інформація, вона буде використана ТЦК для виконання заходів мобілізації".

Також варто відзначити, що особи, які вже знаходяться в ТЦК та пройшли медичну комісію, можуть не потрапити на повторну медичну перевірку після 18 травня. Однак, якщо у військовому білеті зазначено, що вони обмежено придатні до військової служби, вони повинні з'явитися до ТЦК та пройти ВЛК знову. Важливо також враховувати, що висновок ВЛК буде діяти лише один рік.

"Якщо громадянин віком від 18 до 60 років виключений з військового обліку (це зазначено в відповідних державних реєстрах, у його військовому квитку), такому громадянину не потрібно приходити для оновлення своїх даних" - відзначає представник Генерального штабу ЗСУ.

Нагадаємо, що військовозобов'язані самі можуть обрати конкретну бригаду для служби. Міноборони розробило нові правила рекрутингу, які передбачають чотири етапи, включаючи вибір посади та військової частини, співбесіду та оформлення у територіальних центрах комплектування. 

Нещодавно у Міністерстві оборони назвали спеціальності, яких потребують найбільше. Серед них: водії, механіки, стрільці, оператори всіх видів озброєння, обслуговуючі артилеристів, оператори безпілотних літальних апаратів, бойові медики та інші. Наразі у центрах рекрутингу понад 2 000 вакансій, але його уповноважений зазначив, що загалом військові частини розмістили близько 10 000 вакансій онлайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі