Що робити у випадку ядерного вибуху: алгоритм дій та поради від експертів

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як діяти у разі ядерного вибуху: що робити, аби вижити

Як правильно діяти під час ядерного вибуху?

Поділитися:

В мережі продовжують активно обговорювати можливість ядерної ескалації війни на тлі заяв путіна. Очевидно, що рф намагається вкотре шантажувати світ та посіяти страх. Українці не втрачають почуття гумору навіть у такій ситуаці та вже створили безліч мемів. Проте, варто знати правила поведінки у надзвичайній ситуації, адже знання — теж зброя. Як вберегти життя у разі ядерного вибуху? Про це детально розповіли експерти в ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому і скільки приймати йодид калію у разі радіаційної аварії

Ядерний вибух: як врятувати життя

► Чим далі ви від епіцентру вибуху, тим більше шансів вижити.

"Знаходячись в радіусі 2,5-3 км, ризик ураження буде обов'язково, пратично 90%. Тобто, постраждає 90% людей, озброєння, будівель", — розповів Володимир Порватов, військовослужбовець ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кількість місць у бункері Путіна обмежена": військовий журналіст Андрій Цаплієнко у розмові з Наталією Мосейчук припустив, чи наважаться російські військові на ядерний удар

► Не можна ігнорувати сигнал повітряної тривоги. Сирена лунатиме приблизно так само, як ракетна небезпека, а отже необхідно прямувати в укриття. На вибух дивитися не можна. Потрібно повернутися у зворотному напрямку, інакше випромінювання спалить сітківку ока, а потім врятуватися від механічних пошкоджень. 

"Навіть якщо ви знаходитеся на відкритій місцевості, краще лягти обличчям в зворотному напрямку від вибуху та прижати руки під себе. А після цього намагайтеся сховатися в укриття: бомбосховище, метро, будь-які заглиблення", — зазначив Володимир Порватов, військовослужбовець ЗСУ.

► Залишатися на вулиці після ядерного вибуху небезпечно. Є 10-15 хвилин, щоб знайти собі укриття від радіоактивних опадів. Рекомендується вдягнути респіратор та прикрити всі ділянки тіла закритим одягом.

► Заходити в бомбосховище в забрудненому одязі не можна. Заражений одяг потрібно розрізати і, повернувшись обличчям до потоку вітру, скинути.

► В укритті слід перекрити всі шляхи доступу повітря з вулиці. Для гігієнічних процедур можна використовувати воду зі сливного бачка, оскільки у водогоні вона може бути заражена.

► Чекайте, коли можна буде вийти на поверхню. За 48 годин буде спад доз випромінювання. Проте, наслідки вибухи все одно дадуть про себе знати. Вони можуть з'явитися не одразу, а з часом, наприклад, у вигляді онкологічних захворювань.

"Клітина не може фунціонувати з поламаною ДНК. Випадає волосся, страждає шкіра, страждає епітелій кишковика. Найнебезпечніше — від чого людина гине — страждає кістковий мозок", — пояснив науковць Гліб Репич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо радіаційна аварія: МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію дій

Ядерний вибух: що покласти у тривожну валізу

► До тривожної валізи необхідно додати змінний одяг та харчування на дві доби. Їжа повинна бути герметично запакована. Візьміть кнопковий телефон, тому що інтернет та зв'язок при ядерному вибуху не працюватимуть. Також вам знадобляться: 

  • документи,
  • дублікати ключів, 
  • гроші,
  • посуд, 
  • аптечка,
  • вода.

Новини по темі