Важливо знати: отримав повістку — чого очікувати далі

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Вручили повістку: що робити й необхідно знати
https://t.me/V_Zelenskiy_official

Як проходить підготовка призовників до служби після вручення повістки?

Поділитися:

Через повномасштабне вторгнення росії в Україні триває масова мобілізація населення. Навколо процесу призову існує багато пліток та міфів, які демонізують увесь механізм мобілізації. Викладач психологічної підготовки 150-го навчального центру Сил ТрО ЗСУ Андрій Заєць для TSN.UA розповів, що насправді чекає на призовників після отримання повістки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація жінок в Україні: президент озвучив свою позицію

Коли після отримання повістки потрапляють на фронт

“Будь-який військовослужбовець має пройти навчання”, – зазначає експерт.

Історії про те, що хтось отримав повістку, а вже через день опинився на фронті — перебільшення та викривлення фактів. Кожен призовник проходить обов’язкове навчання тривалістю мінімум у місяць.

Вручили повістку: що робити

Військкомати заздалегідь готують списки призовників на замовлення ЗСУ. До уваги беруть фах людини та наявність попереднього військового досвіду. Після звернення до місцевого ТЦК та проходження необхідних процедур особи відправляють на вишкіл. Якщо призовник раніше не проходив строкову службу або ж це було більше ніж 5 років тому, то він проходить базову військову підготовку. Спочатку військовозобов’язаний отримує навички стрільця. Після може бути фаховий курс. Додаткова підготовка опціональна та надається, якщо людина має схильність та компетенції для інших посад — наприклад, гранатометник, сапер, зв’язківець тощо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні спростили процес проходження ВЛК: відтепер документи можна надсилати в електронній формі

Чи може призовник обрати фах

Під час підготовки інструктори бачать схильності тієї чи іншої особи, тож можуть надавати рекомендації. Наразі застосовують систему рекрутингу: добровольці самі обирають посаду та військову частину, в якій хочуть служити. За умови успішної співбесіди така особа проходить навчання на той фах, за який домовилася з керівництвом військової частини. Тривалість підготовки залежить від спеціальності. Наприклад, саперів та гранатометників готують кілька місяців, а льотчиків — рік.

Новини по темі