Україну може очікувати демографічна криза через масовий виїзд жінок та дітей за кордон: як її уникнути та як стимулювати повертатися

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Україну може очікувати демографічна криза через війну: як уникнути та як стимулювати люей повертатися
Pexels/Josh Willink

Через війну в Україні може статися демографічна криза

Поділитися:

Масова евакуація жінок і дітей до Європи може спровокувати демографічну проблему в Україні. За словами експерта, якщо більшість жінок і дітей не повернуться до вересня, то повернути їх може бути дуже складно. Про це розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова спеціально для ТСН.

Через виїзд за кордон великої кількості жінок та дітей Україну може очікувати демографічна криза. Щоб її уникнути, потрібно не втрачати зв’язок з українськими біженками та стимулювати їх надалі повертатись в Україну. 

"Якщо війна дійсно затягнеться на невизначений термін, на кілька років, якщо жінки там адаптуються, то потім до жінок приїдуть їх чоловіки та батьки з України. Йтиметься не про розпад родин, а про те, що Україна втратить і жінок, і дітей, і чоловіків. Оце може бути. Питання повернуться чи ні найбільше пов'язане з тривалістю бойових дій. Переважна більшість пов'язує своє повернення із безпекою. Навіть не з відновленням житла, не з можливістю праювати, а саме з безпекою.  Допоки тривають обстріли українських міст, жінки з дітьми не повертатимуться масово з-за кордону", — сказала Елла Лібанова.

Елла Лібаннова зауважила, що наразі дуже важливо, щоб ці люди не втрачали зв'язок з Україною та могли працювати дистанційно. Також  у зв’язку з війною в Україні може впасти народжуваність. Водночас, країни ЄС можуть покращити власну демографічну ситуацію завдяки українкам, які народжують за кордоном.

"Потрібно підтримувати зв’язок з переселенками та робити все можливе, щоб вони повернулися. Підтримувати зв'язки, не звільняти з роботи, налагоджувати зв'язки консульським службам за кордоном. Потрібно робити все, щоб вони розуміли, що Україна не відмовилась від них та чекає:  і суспільство, і держава, і родина", — наголошує Елла Лібанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати «лікарняні» й допомогу по вагітності та пологах під час війни та оформити документи на дитину

Новини по темі