Продають гуманітарку: як розпізнати такий товар та куди повідомити

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Куди повідомляти та як фіксувати факти продажу гуманітарної допомоги
freepik.com

Як розрізнити гуманітарну допомогу в магазинах та куди повідомляти про незаконний продаж

Поділитися:

Від початку війни не вся гуманітарна допомога, яка приїжджає в Україну, потрапляє до тих людей, які справді цього дуже потребують. Все частіше товари першої необхідності, їжу можна побачити на полицях магазинів та на ринках. Які бувають схеми отримання та продажу гуманітарної допомоги, та як правильно повідомити про це, розповіли в ТСН.

Щоб убезпечити себе від "волонтерів" які продаватимуть цю допомогу, можна спитати, куди та кому вона має надійти, можна запропонувати самим відвезти її за призначенням. Якщо це не справжні волонтери, вони на цьому етапі просто зникнуть, розповідає Данило Щербаков, засновник одного з благодійних фондів.

Куди повідомити, якщо побачили, що хтось перепродає гуманітарну допомогу

"Якщо ви побачили підозрілі товари на полицях магазину без маркування українською, бажано спочатку  зафіксувати це на мобільний. Повідомити дату, час і місце знаходження товару, та хто цей товар продає. Після цього потрібно повідомити про це поліцію", – коментує адвокат Богдан Кушнір.

Далі поліція вже буде шукати зловмисників. Нагадуємо, в Україні впроваджено кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги.

Кабінет Мінсітрів України Постановою №224 від 7 березня 2022 року затвердив перелік категорій товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. З цим переліком можна ознаомитися за посиланням.

Як розрізнити гуманітарну допомогу в магазинах і що з цією інформацією робити – дивіться у сюжеті :

Новини по темі