Що робити, коли людина тоне: перша допомога при утопленні

Що робити, якщо людина тоне
pixabay.com

У літню спеку вода може подарувати як приємний відпочинок, так і забрати життя. Щорічно на водоймах України гине близько 4 тисяч осіб. Правила першої допомоги при утопленні варто знати всім.

Поділитися:

Детально про методи порятунку людини, що потопає розповів кореспондент «Сніданку з 1+1» Антон Пшеничний в ефірі денного шоу «Твій день».

Якщо людина тоне:

що робити, якщо людина тоне

  1. Допомагати треба якнайшвидше. Слід витягнути людину з води. Обов’язково до людини підпливати ззаду та переправляти лише на спині та тримати міцно
  2. Дати воді витекти з дихальних шляхів, забезпечити їхню прохідність, викликати швидку
  3. Перевірити пульс, реакцію зіниць, самостійне дихання, ротову порожнину (на наявність водоростей чи мулу, перевіряти пальцем чи хустинкою)
  4. Якщо пульс чи дихання відсутні – слід починати серцево-легеневу реанімацію. Якщо ви не вмієте робити СЛР, краще тоді робити непрямий масаж серця: давимо на грудину (приблизно 100 натискань за 1 хвилину)
  5. Після відновлення дихання, слід покласти постраждалого на бік, руку покласти під голову, загинати одне коліно, укрити та стежити за станом людини.

Пам’ятайте: краще відпочивати на обладнаних пляжах! На таких завжди є людина, яка надасть екстрену медичну допомогу. Будьте обережні та стежте за своїми дітьми!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПравила безпеки на воді, які повинен знати кожен 

Більше про першу медичну допомогу при утопленні у сюжеті денного шоу «Твій день» від 17 червня.