Як перевірити забудовника та не стати жертвою будівельних афер? Розповідає експерт з нерухомості

Як перевірити забудовника та не втрапити у квартирну аферу? Які документи перевірити?
Pexels/SevenStorm JUHASZIMRUS

Як перевірити забудовника, щоб не стати черговою жертвою будівельних афер в Україні? Чи існує спосіб безпечного інвестування у майбутнє житло? Розповідає експерт з нерухомості.

Поділитися:

Вже другий день поспіль в столиці не вщухають протести ошуканих інвесторів банку «Аркада», який збанкрутував і не добудував 39 житлових багатоповерхових будинків. Подібні будівельні афери, на жаль, не рідкість для України. Чи існує простий та дієвий спосіб перевірити забудовника на етапі інвестування у майбутнє житло? В ефірі шоу «Твій день» розповіла екпертка з нерухомості Вікторія Берещак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У відпустку: як захистити житло від грабіжників та що робити, якщо обікрали

Отже, щоб убезпечити себе від будівельної афери, на етапі інвестування коштів у майбутнє житло варто:

  • Уважно вивчити документацію забудовника: право власності на земельну ділянку, на якій ведеться будівництво, або ж договір оренди, якщо земля знаходиться в оренді. Важливо: строк оренди має бути не менше 50-ти років і спливати задовго після орієнтовного закінчення будівництва об’єкту.
  • В публічній кадастровій карті ознайомитися з цільовим призначенням землі: вона має бути під будівництво багатоквартирного, а не садового будинку.
  • Перевірити, чи генеральний підрядник має ліцензію на будівництво багатоквартирного будинку.
  • Дізнатися, чи забудовник має дозвіл на будівництво.
  • Вивчити так званий «портфель девелопера»: дізнатися, чи є у забудовника довгобуди чи недобудови, як швидко він будує та здає в експлуатацію об’єкти. Швидкість будівництва має бути не менше 2-х поверхів моноліту на місяць.
  • Поспілкуватися з іншими реальними інвесторами, а не спиратися на думку про даного забудовника користувачів різних форумів та інтернет-ресурсів.

Вся документація на землю та дозвільні документи повинні бути у вільному доступі для інвесторів в офісі забудовника. Якщо ж їх немає, або з ними не дозволяють ознайомитися, це означає, що забудовник може бути недобросовісним. В такому випадку експерти з нерухомості не радять вкладатися у об’єкт, який він будує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незручні сусіди: як вирішити конфлікт в межах закону? Розповідає юрист

Більше про те, як можна перевірити забудовника та не втрапити в аферу, дивіться у випуску шоу «Твій день» від 8 липня 2021 року.